Možná se to v dnešním světě médií nezdá, ale introverti nejsou úplně na odpis. Zvědavost, kognitivní schopnosti, melancholie a introverze jsou podle studie psychologů Antona Gollwitzera a Johna Bargha skvělými předpoklady k tomu, aby byl jejich nositel schopen předpovídat psychologické jevy na lidech ze svého okolí.

Výzkum univerzity v Yale odhalil pozoruhodnou věc. Introverti se sklonem k melancholii mají dar posuzovat chování člověka od přírody, bez potřeby formálního vzdělání v oboru psychologie. Výzkumníci se ptali tisícovky lidí, zda mohou přesně vyvodit, jak se většina lidí cítí, myslí a chová v sociálním kontextu. Následovaly experimenty a zjišťování vlastností zpovídaných respondentů.

Více pozorují

Psychologická zručnost introvertů se pozná podle toho, že jsou ochotni řešit složité problémy. Výzkum také ukázal, že osamělí jedinci nebo jedinci s nižším sebevědomím mají tendenci odpovídat na otázky přesněji, stejně tak jako introverti. Jedinci náchylní k melancholii mají prý tendenci více pozorovat ostatní a netrpí předsudky.

Mají skvělé znalosti o společenských jevech, umějí je interpretovat, a dokonce dokážou předvídat sociální změny.

Introverti vyšli z výzkumu velmi dobře, samozřejmě nemohou jako psychologové od přírody nahradit své studované kolegy, ale v reálném světě svoje přednosti mohou uplatnit. Mají skvělé znalosti o společenských jevech, umějí je interpretovat, a dokonce dokážou předvídat sociální změny.

Zkuste si pro zajímavost představit dva rozdílně zaměřené kamarády. Jeden z nich často pozoruje a druhý je rád pozorovaný. Ten první je introvert, přemýšlí a pochybuje o sobě. Druhý je extrovert, předvádí se, ale není často zadumaný. O kterém z nich byste řekli, že bude lepší amatérský psycholog?

Související…

Extroverti uvítají u softwaru emoce, introverty to rozčiluje
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: Inquisitr.com