Pozitivní myšlení je trend dnešní doby, a kdo nemyslí pozitivně, neměl by myslet vůbec a nejlépe ani nevycházet z domu. Anebo to nebude tak zlé? Pokud budeme brát i pesimismus pozitivně, tak ne. Lidé, kteří vidí místo poloplné sklenice poloprázdnou, tedy pesimisté, na tom nejsou zase tak špatně. Některé formy pesimismu totiž přinášejí i své benefity.

Pesimismus není jen synonymem pro negativní myšlení. Onen výraz také znamená, že pesimista přemýšlí o budoucnosti a napadají ho ty horší konce řešení problémů. To ale pesimistům paradoxně přináší více sil pro dosahování vysněných cílů.

Co je defenzivní pesimismus

Takzvaný „defenzivní pesimismus“ umožňuje lidem lépe zvládat úzkost z budoucnosti, která by je jinak vedla přesně opačným směrem, než je potřeba k dosažení cíle. Pesimisté mají níže postavená očekávání a snaží se v realitě vyhnout špatným scénářům, například při pracovním pohovoru. Přijdou na něj včas a dobře se připraví, protože očekávají, že to bude těžké a cestou je může něco zdržet. Svoji negativní náladu tedy pesimisté využívají k tomu, aby zvýšili svůj výkon.

Související…

Fakta o imunitním systému aneb proč pesimisté nastydnou rychleji?
Kamil Ťoupal

Pesimisté jsou ve výhodě také v případě, že očekávají nějakou zprávu a sami výsledek nemohou ovlivnit. Nejsou tak zklamáni, když jde nakonec o špatnou zprávu, vlastně s tím tak trochu počítali.

Osobně se pesimistickým přístupem řídím hlavně v práci a v případech, kdy nemohu ovlivnit výsledek ostatních spolupracovníků.

Strategie obrany pesimistů, kteří jsou připraveni předcházet negativním výsledkům, může mít také přínosy pro zdraví. Tito jedinci se na rozdíl od optimistů o sebe budou více starat, pokud budou nemocní. A také lépe přijmou preventivní opatření, protože tuší, co hrozného by se stalo, kdyby tak neučinili. Například si budou často mýt ruce a okamžitě vyhledají lékařskou péči, když se objeví neobvyklé příznaky.

Dobré zprávy v práci

Když se pesimisté stanou chronicky nemocnými, jejich negativní pohled na budoucnost může být realističtější a nastaví si takový druh chování, které zdravotníci doporučují pro zvládnutí nemoci. Optimisté si mohou myslet, že se uzdraví, což je ale vzhledem k povaze jejich onemocnění mnohdy nereálné.

Osobně se pesimistickým přístupem řídím hlavně v práci a v případech, kdy nemohu ovlivnit výsledek ostatních spolupracovníků. Vyplatí se být připraven na to horší a mít v rukávu alternativy řešící problém. Když nenastane, jenom dobře.

foto: Shutterstock, zdroj: Populare Science