Rosalind Picardová z nejprestižnější technologické univerzity, amerického MIT, se zabývá tím, aby technologie, které umí člověka moderní doby pěkně stresovat, mu naopak pomáhaly k zachování duševní rovnováhy.

Pomocí různých zařízení, třeba mobilního telefonu nebo wearables (tzv. nositelná elektronika, jako jsou třeba iwatch, fitness náramky atd.), měří a sleduje emoční stav člověka. Vychází z dat, jak se pohybujeme a jaké emoce se projevují, třeba když něco píšeme. A následně srovnává data s obvyklými vzorci chování daného člověka. Picardová napsala knihu s názvem Affective Computing, která se stala základem celé nové vědní oblasti, jež zkoumá, jak technologie ovlivňují emoce člověka.

Čtěte také: 
Digitální detox – 10 rad, jak se odpojit ze sítě
Proč je čtení z papíru lepší než z monitoru

Emoce a pocity se totiž zrcadlí do veličin, které jsou měřitelné, a jejich sledování může odhalit například blížící se depresi. Rosalind Picardová měření a předpovídání vývoje psychiky přirovnává ke sledování a předpovědi počasí. Zatímco počasí měnit nemůžeme, psychiku člověka v blízké budoucnosti ano. Její telefon jí hlásí například, že s čtyřicetiprocentní pravděpodobností se její stres zvýší a s dvacetiprocentní pravděpodobností jí bude špatně. Aplikace, kterou vědkyně vyvíjí, jí radí, že by si měla jít lehnout o dvě hodiny dříve nebo že by se měla jít projít na čerstvý vzduch. Tato doporučení pak mohou přispět k lepšímu psychickému stavu sledovaného člověka.

Emoce a pocity jsou podle vědců měřitelné a jejich sledování může odhalit blížící se problémy. Předpovídání vývoje psychiky je prý jako předpovídání počasí

O podobné výzkumy je velký zájem. Start-up Mindstrong Health získal úctyhodnou investici 14 milionů dolarů a pracuje na aplikaci, která sleduje stav člověka a na základě dat doporučuje, jak se vyhnout blížícím psychickým problémům. Data sbírá mikrofonem při psaní a při pohybu člověka.

Zakladatel startu-pu Thomas Insel slibuje pokles depresí u uživatelů až o 80 % a také snížení počtu sebevražd. Rosalind Picardová hodlá ke sběru dat využít i chytré náramky, které umí sledovat další důležité veličiny – teplotu, fyzickou aktivitu a sílu elektrických signálů na kůži. Ty jsou aktuálně používány u pacientů trpících epilepsií.

Technika léčí vlivy techniky?

Z dat ale vyplývá třeba i to, jak nadměrné používání technologií ovlivňuje psychickou pohodu. Lze již vědecky dokázat, že pokud před spaním píšeme hodně textovek a věnujeme čas sociálním sítím, druhý den nebudeme zrovna v psychické pohodě.

Jiná aplikace s názvem 7 Cups, kterou využívají měsíčně skoro 2 miliony lidí, nabízí zdarma psychologickou podporu. Školení dobrovolníci naslouchají problémům uživatelů a pomáhají jim překlenout těžká období.

Mít k dispozici aplikaci, která nás upozorní, že se řítíme do psychických problémů, je určitě skvělé. Otázka je, zda se tím dál nezvedá naše závislost na technologiích. A zda cesta ke štěstí a harmonii netkví právě v tom, že člověk dokáže vnímat svoje tělo a duši sám. Bez aplikací, wearables a dalších vychytávek.