Znečištěné ovzduší, zakouřené prostředí, stres a nevyvážená strava. Přímo ideální prostředí pro tvorbu takzvaných volných radikálů, které se ve velkém hromadí v našich organismech. Povolejte proto do boje účinnou zbraň, která je pomůže vymýtit nebo alespoň pozastavit. Stačí, když do svého jídelníčku zařadíte přírodní antioxidanty.

Žijeme ve světě civilizačních chorob v čele s aterosklerózou nebo ischemickými srdečními nemocemi či nádorovým bujením. K jejich vzniku přispívají volné radikály, velmi reaktivní látky, které poškozují i jinak zdravé buňky. Z velké části však těmto vážným nemocem můžeme předcházet díky zdravé životosprávě. Do svého jídelníčku bychom měli pravidelně zařazovat potraviny obsahující dostatek přírodních antioxidantů. To jsou látky, které v boji s volnými radikály hrají prim. Co všechno ještě antioxidanty umí?

Zabraňují stárnutí organismu

Elixír věčného mládí sice zatím neexistuje, takový koktejl z přírodních antioxidantů by se za něj ale bez obav mohl vydávat. Tyto látky totiž účinně zabraňují procesu stárnutí. Pomáhají udržovat buňky v dobrém stavu a podporují správnou činnost mozku.

Chrání před onemocněními srdce a cév

Strava, která je bohatá na živočišné tuky, způsobuje zvýšení hladiny cholesterolu v těle, což může vyústit až v ucpání životně důležitých cév. Právě antioxidanty však organismu navrátí potřebnou rovnováhu. Navíc dokážou dokonce zabránit infarktu a vzniku dalších vážných onemocnění cév.

Pomáhají předcházet rakovině

Hlavní účinek antioxidantů, jak už napovídá jejich název, spočívá v zabránění procesu oxidace v lidském organismu. Právě tato funkce chrání buňky, a to i před případným nádorovým bujením.

Významně posilují imunitu

Pouze organismus, který je zásoben dostatkem vitamínů a minerálů, dokáže odolat nepříznivým vnějším vlivům. To je důvod, proč byste na jejich správný příjem měli dávat důraz, a to zejména v období chřipek a nachlazení.

Antioxidační superfoods posilují imunitu a předcházejí rakovině

Čtěte také:

Spirulina: Superpotravina z tropických jezer
Nejlepší zdroj vitaminu C? V Camu Camu je ho 40x víc než v citrusech

Nejlepší potraviny s obsahem antioxidantů

Mezi nejvýznamnější přírodní antioxidanty patří zejména vitamíny A, C a vitamíny skupiny E. Najdete je ve většině ovoce a zeleniny. Významné množství obsahují hlavně citrusové plody, listová zelenina nebo naklíčená semena a obiloviny. Dalšími potravinami bohatými na přírodní antioxidanty jsou pak ty s obsahem tzv. polyfenolů, ochranných látek pocházejících z rostlin. Najdete je, pro někoho možná překvapivě, dokonce v kvalitní kávě nebo čaji.

Nezvykle zvýšenou koncentraci přírodních antioxidantů však hledejte v superpotravinách. Třeba e-shop iswari je nabízí ve formě různých „mlsek“, které můžete zobat jen tak, nebo ve formě namletého prášku, kterým dochutíte třeba svou oblíbenou misku s müsli k snídani.

Přírodními antioxidanty překypují zejména superpotraviny, mezi něž patří kakaoacaíspirulina či konopná semínka. Je proto dobré se předzásobit těmito chutnými a zároveň nesmírně zdravými potravinami ve velkém. Nejen že si na nich skutečně pochutnáte, především však uděláte něco, za co se vám vaše tělo odmění energií, sílou a vitalitou.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari