Nejspíš už jste viděli videa s rybí pedikúrou, nebo jste pozorovali hladové rybičky přímo v akci ve výlohách masážních salónů. Kim Kardashian tuto „rybí pedikúru“ vyzkoušela v Řecku, kde teatrálně pištěla před kamerou, zatímco jí malé rybičky okusovaly odumřelou kůži z chodidel. O co přesně jde? Zhruba čtyřcentimetrové drobné rybky Garra rufa pochází původně z oblasti Středního východu a přezdívá se jim „rybí doktoři“.

Nejde o žádné vybíravé netýkavky, ale všežravce, kteří si pochutnají téměř na všem. Včetně lidské kůže. Při kontaktu s člověkem jemně oždibují odumřelé části pokožky. Žádný strach – nemají zuby, proto živé tkáni nemohou ublížit. V ideálních podmínkách by tedy měly být spásou nejen pro lupénkáře, ale i pro nás všechny, kdo občas bojujeme se zrohovatělou kůží na chodidlech. Jenže v tom je právě ten problém – ideální podmínky lze v praxi zajistit jen velmi těžko.

V mnoha státech ilegální

Většina kosmetických ošetření podléhá zákonným regulacím. Čekali byste, že jsme ve směrnicemi sešněrované Evropě více opatrní než v Americe? Chyba lávky.

Zatímco u nás „relax s rybami“ vesele nabízí řada masážních salónů, například ve státech New York, Texas nebo Kalifornie je provozování rybí pedikúry postaveno mimo zákon.

Hlášené byly také případy infekce nebezpečným zlatým stafylokokem, jehož zárodky v sobě měly samotné ryby. A rozhodně byste si nechtěli odnést ani onychomatózu, kdy nehty na nohou zčernají a odpadnou.

Důvodů pro tento ultimátní zákaz je přitom celá řada:

  • Akvária s rybami se mezi jednotlivými zákazníky nečistí. Sdílíte tak zbytky nečistot, potu a kožních plísní s lidmi, které jste nikdy předtím neviděli (a jejich počet můžete jen odhadovat).
  • Stejně tak samozřejmě nejde po každém použití dezinfikovat samotné rybky.
  • Rybičky se mezi jednotlivými zákazníky nechávají vyhladovět, aby mohly efektivně „pracovat“, což může být považováno za týrání zvířat.
  • Jste si jistí, že v akváriu skutečně plavou Garra rufa? Někdy mezi nimi mohou být i velmi podobné rybky z čeledi Chinchin, které jsou vybaveny i drobnými zoubky (a neváhají je použít).
  • Pokud se rybky v salónu omrzí a jsou vypuštěny do volné přírody, ohrožují místní ekosystém.

Černé odpadávající nehty

Neméně děsivé však mohou být i následky na vašich vlastních nohou. Po koupeli s rybičkami velmi často vzniká kožní plíseň po předcházejících ošetřených hostech potýkajících se s tímto nepříjemným problémem. V akvárku toho ale kromě ryb a plísní plave ještě daleko víc.

Hlášené byly také případy infekce nebezpečným zlatým stafylokokem, jehož zárodky v sobě měly samotné ryby. A rozhodně byste si nechtěli odnést ani onychomatózu, kdy nehty na nohou zčernají a odpadnou. I ta bohužel patří mezi zdokumentované následky.

Abychom rybkám Garra rufa jen nekřivdili, tato studie jim přisuzuje zmírnění projevů lupénky až o 72 %. Šlo však o klinický výzkum, ve kterém byly dodrženy přísné hygienické limity. Dodržuje je ve stejně vysokém standardu i salón, který prodává neodolatelně výhodné vouchery? Pokud si nechcete udělat další výzkum přímo na vlastním těle, zvolte raději starou dobrou pedikúru bez rizika. A navíc bez otázek, zda místo svého zdraví nepodporujete spíš neetický byznys se zvířaty.

Související…

Plavající prasátka na Bahamách: Atrakce pro turisty, nebo zvířecí radost?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com