Podle nového výzkumu Nationwide Children´s Hospital v Ohiu je fyzická náklonnost v období vývoje dítěte důležitější, než byste si mohli myslet – analýza údajů o celkem 125 předčasně narozených a donošených dětech totiž potvrdila, že fyzický dotek příznivě ovlivňuje růst dětského mozku, vnímání, porozumění i sociální vývoj dětí. 

Čeho je moc, toho je příliš, tady neplatí

Z výzkumu vyplývá, že podpůrné aktivity, jako je kojení, klokánkování, nebo láskyplné objetí, vyvolávají u dětí silné pozitivní mozkové reakce, které umožňují rychlejší a zdravější vývoj mozku. Naopak bolestivé zážitky, jako jsou vpichy do kůže nebo zavádění hadiček, pozitivní reakce na jemné dotyky snižují. 

Jinými slovy, chovat se k dítěti něžně a láskyplně je nejen humánní a přirozené, ale také to přispívá k rozvoji jeho mozku do té míry, že se dá říci, že díky tomu bude dítě chytřejší.

Láska a náklonnost jsou klíčem k vývoji člověka v každé fázi života. Začněte proto brzy a nikdy nepřestávejte! Vaše děti vám za to v mnoha ohledech poděkují.

Vedoucí studie Dr. Nathalie Maitreová také upozorňuje, že doteky jsou vzhledem k jejich pozitivnímu dopadu na dětský mozek důležité obzvláště u nedonošených dětí. „Je nezbytné zajistit, aby se předčasně narozeným dětem dostávalo pozitivních a podpůrných doteků, jako je dotyk kůže na kůži ze strany rodičů, a jejich mozek tak mohl reagovat na jemné doteky podobně jako u dětí, které prožily celé těhotenství v matčině děloze,“ řekla pro portál Science Daily.

„Pokud to nemohou udělat rodiče, měly by nemocnice zvážit ergoterapeuty a fyzioterapeuty, kteří by poskytli pečlivě naplánované doteky, které někdy v nemocničním prostředí chybí.“

Na základě jejich zjištění nyní Maitreová a její kolegové navrhují nové způsoby poskytování pozitivních doteků na jednotce intenzivní péče. Zkoumají také, jak se mozková odezva dítěte na dotek propojuje s reakcí na zvuk lidského hlasu.

Celkově vzato, jsou láska a náklonnost klíčem k vývoji člověka v každé fázi života. Začněte proto brzy a nikdy nepřestávejte! Vaše děti vám za to v mnoha ohledech poděkují.

foto: Shutterstock , zdroj: Curious Mind Magazine