Skoro milion Čechů přiznává, že alespoň jednou za rok využívá konopí a přípravky z něj ze zdravotních důvodů. Ať už mezi ně patříte, nebo ne, určitě se vám bude hodit, když budete vědět, na jaké obtíže a neduhy se tato bylinka používá nejčastěji.

Související…

Po legalizaci konopí se o své místo hlásí lysohlávky
Lukáš Hurt

1. Spánek

MUDr. Radovan Hřib, který v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny léčí oficiálním léčebným konopím na předpis více než osmdesát pacientů s bolestí, říká: „V 99 procentech případů mi po sedmi až deseti dnech od zahájení této léčby pacienti hlásí obrovské zlepšení spánku.“ Ačkoli toto tvrzení nebylo zatím ověřené v dostatečném množství klinických výzkumů, ze zkušeností nejen nemocných, ale i takzvaných rekreačních uživatelů je zjevné, že pár „potáhnutí z trávy“ (v dnešní době stále častěji v podobě vaporizéru či tinktury) pomůže člověku „vypnout“ po náročném dni a v klidu odplout do říše snů. Možná je nejvyšší čas vyhodit prášky na spaní s řadou vedlejších účinků a popřemýšlet o účinné a netoxické přírodní variantě.

2. Spáleniny a odřeniny

Pádnější důvod, proč mít doma vždy po ruce konopnou mastičku, snad ani neexistuje. Spáleniny a odřeniny jsou tím nejlepším způsobem, jak přesvědčit i zaryté odpůrce konopí o tom, že se jedná v první řadě o léčivou rostlinu. Nejlepší je samozřejmě mít mastičku vlastní výroby, u které víte, že jste ji neošidili, protože u pokoutně kupovaných krémů nemáte nikdy jistotu, kolik konopí obsahují (pokud vůbec nějaké).

Na nejčastější nemoci, jimiž jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, stále nemáme k dispozici účinná léčiva, a tak se léčba soustředí na zpomalování postupu nemocí a jejich příznaků.

Pozor také v lékárnách a zdravých výživách na běžně prodávané legální konopné mastičky a vůbec všechny další výrobky – ty ze zákona nesmějí obsahovat žádný tetrahydrokanabinol (THC), což znamená, že jsou většinou mnohem méně účinné než ty, které si vyrobíte sami doma z vlastní rostliny. THC je totiž nejen hlavní psychoaktivní složka konopí, ale zároveň má také celou řadu prokázaných zdravotních účinků, mezi něž patří třeba mírnění bolesti a protizánětlivé působení.

3. Rekonvalescence

Kromě výše zmiňovaných analgetických a protizánětlivých účinků bylo u konopí prokázáno i to, že mírní nevolnost související s užíváním konvenčních léčiv, stimuluje chuť k jídlu a podle nejnovějších výzkumů napomáhá dokonce k rychlejšímu růstu a obnově kostí. Známe to všichni – jsme po vážnějším úrazu nebo operaci doma, musíme užívat antibiotika a další farmaceutika, ze kterých nám je akorát víc a víc špatně, jsme nepříjemní na rodinu a okolí a rekonvalescence tak neprobíhá zrovna ideálně. S tím vším může skvěle pomoci konopí v různých podobách. Tak třeba mast na lokální aplikaci namísto operace, pár šluků na zvýšení chuti k jídlu a večerních pár kapiček tinktury na kvalitní spánek a regeneraci.

4. Alzheimer a parkinson

Takzvané neurodegenerativní procesy, kdy dochází k postupnému zanikání různých populací nervových buněk, jsou dnes jednou z největších výzev moderní medicíny. Bohužel na nejčastější nemoci, jimiž jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba, stále nemáme k dispozici účinná léčiva, a tak se léčba soustředí na zpomalování postupu nemocí a jejich příznaků.

Pěstování a péče o vlastní rostliny je uznávaným a často využívaným terapeutickým postupem při léčbě řady onemocnění vycházejících z psychiky.

Neustále přitom přibývá studií, které prokazují, že různé látky přítomné v konopí mají významné neuroprotektivní vlastnosti, přičemž tyto výsledky (zatím v naprosté většině ověřené pouze na zvířatech) jsou potvrzovány v dosti často neuvěřitelných svědectvích pacientů. Celý svět například loni obletělo toto video pacienta z Jižní Dakoty v USA, přičemž podobných svědectví je internet plný. I autor těchto řádek zná několik seniorů s parkinsonem, kteří si pěstují vlastní konopí na zahrádce, a pak ho v různých podobách s úspěchem využívají na zpomalování progrese a potlačování projevů svého onemocnění.

5. Terapeutický účinek

Pěstování a péče o vlastní rostliny je uznávaným a často využívaným terapeutickým postupem při léčbě řady onemocnění vycházejících z psychiky. Ať už se jedná o abstinující narkomany, pacienty s traumatickými zážitky po nehodách nebo osamělé seniory – pohled na rostoucí zahrádku, sklízení plodů vlastní práce nebo jen obyčejné „hrabání se v hlíně“ dokáže často neuvěřitelné. Pokud vás tedy neudá soused na policii – v takovém případě se terapeutický účinek může rychle změnit na traumatizující, nicméně za to nemůže konopí, ale nesmyslné zákony.

foto: Profimedia