I když to s námi koronavirus SARS-CoV-2 táhne už druhým rokem (vlastně za chvíli už třetím), Čechy už, zdá se, rozhodně nefascinuje tak, jako tomu bylo vloni. To totiž jednoznačně ovládl nejen nemocnice, ale i žebříčky vyhledávání na Googlu.

Letos ale jeho vliv na internetu slábne, a i když si v poli zájmu pořád drží přední místo, tak se kromě otázek, "jak dlouho platí antigenní test", "jak dlouho trvá karanténa", "jak se registrovat k očkování" nebo "co se dá zjistit o respirátorech třídy FFP2" Češi zajímali i o další záležitosti. Hlavně o "celorepublikové sčítání lidu" (to se stalo dokonce vítězem roku), o "MS Evropy ve fotbale" nebo o "kryptoměnu bitcoin", do níž se během roku mnozí zřejmě rozhodli i investovat.

Trendy roku 2021

  1. Sčítání lidu
  2. Euro 2021
  3. Bitcoin
  4. Registrace očkování
  5. Volby
  6. Respirátor FFP2
  7. Like House
  8. Hra na oliheň
  9. Božena
  10. Antigenní testy

"Jak" roku 2021

  1. Jak dlouho platí antigenní test?
  2. Jak vzniká tornádo?
  3. Jak volit?
  4. Jak dlouho trvá karanténa?
  5. Jak vybrat běžky?
  6. Jak koupit bitcoin?
  7. Jak uplést pomlázku?
  8. Jak napsat životopis?
  9. Jak vydělat peníze?
  10. Jak rychle zhubnout?

Co se dozvíte od Pokáče

Dalším rozdílem oproti loňskému roku je skutečnost, že letošní žebříčky se dostaly do hledáčku Pokáče, písničkáře s ostrým smyslem pro humor, který se rozhodl věnovat jim jednu celou skladbu.

Poslechnout si ji můžete na Pokáčově YouTube kanálu, kde ji zveřejnil. O tom, co Češi na Googlu vyhledávali nejvíce, z ní získáte poměrně dost informací. A jako bonus se dozvíte, co letos nejvíc zajímalo české kuchtíky.

Loučení s Kellnerem a Šafránkovou

Vedle žebříčků nejčastějších vyhledávání Google každý rok zveřejňuje i žebříček s výmluvným názvem Smutná loučení, kde rekapituluje známé osobnosti, které v uplynulém roce zemřely a jejichž jména se v té souvislosti vyhledávají. 

Asi není překvapením, že letošním králem se stal tragicky zesnulý český podnikatel Petr Kellner či slovenský zpěvák Miro Žbirka a královnou jedna z nejoblíbenějších představitelek spanilých princezen Libuška Šafránková.

Bohemia Energy nebo Primark

Čechy, nebylo jich málo, poměrně logicky zajímal i krach českého dodavatele energií Bohemia Energy. Abychom ale nebyli tak pesimističtí, v Praze letos došlo k otevření první prodejny fast fashion řetězce Primark, což je událost, kterou Češi na internetu vyhledávali s podobnou vervou jako zprávy o zániku Bohemia Energy. Možná se někteří potřebovali kvůli šetření na topení doma zkrátka přiobléknout.

Události roku 2021

  1. Sčítání lidu
  2. Euro 2021
  3. Volby
  4. Bohemia Energy
  5. Olympijské hry
  6. Tečka
  7. Primark Praha
  8. Afghánistán
  9. Slavia - Arsenal
  10. Tornádo

Smutná loučení

  1. Petr Kellner
  2. Libuše Šafránková
  3. Miro Žbirka
  4. Hana Maciuchová
  5. Princ Philip
  6. David Stypka
  7. Jean Paul Belmondo
  8. Hana Hegerová
  9. Ladislav Potměšil
  10. Milan Lasica

Zeman, Baldwin a Cimický v pozadí

Opomenut nezůstal ani český prezident Miloš Zeman, který si pozornost svého národa získal zejména několikatýdenním pobytem v nemocnici. Vedle něj byl zájem i o jméno Dominika Feriho, bývalého poslance, který musel politiku opustit kvůli sexuálnímu obtěžování.

Tomu nakonec aktuálně čelí i známý český psychiatr Jan Cimický, který měl za celoživotní dílo získat vyznamenání od Miloše Zemana. Cimický ale, zdá se, Čechy zase až tak nezajímal. Více vyhledávali informace o zahraničních účastnících 55. ročníku karlovarského filmového festivalu, zejména o Johnnym Deppovi, Ethanu Hawkeovi nebo Michaelu Caineovi. Na druhé místo žebříčku zahraničních osobností se po Johnu Deppovi díky nešťastné střelbě při natáčení filmu dostal americký herec Alec Baldwin. Ten už ale v souvislosti s tragédií mluví o konci kariéry.

České osobnosti roku 2021

  1. Miloš Zeman
  2. Dominik Feri
  3. Pavel Trávníček
  4. Petr Fiala
  5. Adam Ondra
  6. Petr Arenberger
  7. Anna Kameníková
  8. Martina Pártlová
  9. Miroslav Donutil
  10. Patrik Schick

Zahraniční osobnosti

  1. Johnny Depp
  2. Alec Baldwin
  3. Lady Gaga
  4. Adam Sandler
  5. Ethan Hawke
  6. Zuzana Plačková
  7. Michael Caine
  8. Joe Biden
  9. Bernie Sanders
  10. Megan Fox

Influenceři, Božena a sekaná

Ani letos Češi nezanedbávali televizi, dívali se na seriály i různé show. Z českých pořadů zabodovala minisérie o spisovatelce Boženě Němcové s Annou Kameníkovou a Aňou Geislerovou v hlavních rolích. Boženě konkurovali influenceři známí ze sociálních sítí, kteří se stali hlavními hrdiny reality show Like House.

A jak zpívá Pokáč, prvenství mezi vyhledávanými recepty drží stará dobrá sekaná následovaná houskovým knedlíkem. Jak je vidět, Češi si pořád potrpí na klasiku, exotické sushi se ocitlo až na pátém místě.

České TV pořady

  1. Like House
  2. Božena
  3. Lajna 3
  4. Love Island
  5. Stardance
  6. Kukačky
  7. Svatba na první pohled
  8. Osada
  9. Tvoje tvář má známý hlas
  10.  Pan profesor

Recepty

  1. Sekaná
  2. Houskový knedlík
  3. Hamburger
  4. Beránek
  5. Sushi
  6. Nádivka
  7. Lokše
  8. Listové těsto
  9. Bábovka
  10. Brownies

Související…

Google chce řídit už i semafory. Autům prý snižuje spotřebu a řidičům šetří čas
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Google ČR