Zatímco v našich zeměpisných šířkách je téměř nemyslitelné, aby náctiletí nevlastnili chytrý telefon, jinde jsou od používání technologií puberťáci aktivně odrazováni. Zejména tedy dívky. A to ze zajímavých důvodů. Jejich rodiče se totiž obávají, že by děvčata mohla kvůli používání mobilů otěhotnět.

Když se porozhlédnete po instagramové scéně u nás v Česku, objevíte nesčetně profilů mladých dívek, sdílejících fotky sebe a kamarádek ve vyzývavých pózách i polohách. Jde o to, aby nahonily co nejvíce obdivů a lajků. Takové chování se už stalo natolik běžné, že se nad ním skoro nikdo nepozastavuje. Ne ve všech zemích jsou ale rodiče se vším smíření jako u nás.

Dívky se za používání telefonu kvůli všudypřítomné stigmatizaci často stydí.

Zejména v rozvojových zemích je dívkám vyčítáno používání telefonů a jsou za to dokonce stigmatizovány a odsuzovány. Rozsáhlá studie Real girls, real lives, connected, provedená na 3000 mladých lidí ve věku od 13 do 19 let v 25 chudších zemích podle magazínu The Independent ukázala, že chlapci zde vlastní telefon 1,5krát častěji než dívky. Dívky se za používání telefonu kvůli všudypřítomné stigmatizaci často stydí a k technologiím se dostávají raději tajně.

Morálně zkažené

Samy dívky v průzkumu zmínily obavy, že by díky telefonu „sešly na scestí“. Malawanky a Rwanďanky byly přesvědčeny o tom, že by je přes telefon kontaktovali muži a mohlo by dojít k nechtěnému těhotenství. Dívky z Bangladéše zase uvedly, že mezi lidmi z jejich komunity traduje rčení: „Holky, které používají telefony, jsou špatné holky.“ V Nigérii se zase povídá, že „holky, co mají telefon, jsou morálně zkažené“.

Pokud se dívky setkají s šikanou nebo obtěžováním, nemají se na koho obrátit. Musely by totiž přiznat, že telefon použily.

Dívky proto mobily používají potají, a pokud se setkají s šikanou nebo obtěžováním na sociálních sítích, nemají se na koho obrátit s prosbou o pomoc. Musely by totiž přiznat, že telefon použily, což by vedlo ještě k většímu odsouzení.

Některé rebelky, které přesto telefon okázale používají, se vystavují riziku trestu, jako je fyzický výprask, zákaz chození do školy, nebo dokonce přinucení k brzké svatbě. „Víme, že chlapcům takové tresty rozhodně nehrozí. V Nigérii se ale dívka, která je přichycena s telefonem, vytáhne ze třídy, dostane výprask a nesmí se do ní vrátit. Chlapci se nestane nic,“ uvedla Zoe Dibbová, manažerka iniciativy Girl Effect.

Telefon v extrémech

Ti, co dívkám telefony zakazují, si zřejmě neuvědomují, že odebráním přístupu k technologiím se ženám zhorší i přístup k získání vzdělání, povědomí o světě, zdraví a dalších věcech. Také jim znemožní spojit se a komunikovat s ostatními dívkami a sdílet zážitky, zabavit se nebo si třeba najít práci, komentuje The Independent.

Související…

Proč mě strhující přednáška o mobilech u dětí vrátila zpátky na zem
Anastázie Harris

Takže zatímco my tady čelíme epidemii nadměrného používání telefonů, závislostí na sociálních sítích a online světě jako takovém, na druhé straně zeměkoule je situace trošku jiná. Zdá se, že všechno na světě má tendence existovat v extrémech: buď musíme být na telefonu přilepení pořád, nebo nám je zakazují.

foto: Profimedia, zdroj: The Independent