Konopí bylo jednou z prvních rostlin domestikovaných člověkem a má dlouhou historii používání při výrobě látek (myšleno plátno), potravin a oleje. Za účelem vysledování původu konopí sestavil tým vedený vědci ze Švýcarska a Číny 110 kompletních genomů různých druhů rostliny. Jejich výzkum tak pokryl spektrum různých druhů divoce rostoucího konopí, domestikovaných odrůd i moderních hybridů konopí a psychoaktivních forem rostliny, běžně známých jako marihuana, tedy i ty druhy, jež obsahují vyšší hladiny sloučeniny tetrahydrokanabinolu (THC).

Jejich genomová analýza rozdělila vzorky do čtyř hlavních skupin, včetně bazálního konopí, které se vyskytuje v Číně a ve Spojených státech. Analýza naznačuje, že raní domestikovaní „předkové“ konopí a marihuany se od bazálního konopí asi před 12 000 lety lišili. To naznačuje, že druh už tehdy mohl být domestikován. Tento nález se shoduje s datováním starověkých artefaktů včetně keramiky z jižní Číny, Tchaj-wanu a Japonska ze stejného období.

Moderní čínské krajinné rostliny, tedy ty člověkem pěstované a změněné zemědělstvím, a divoké rostliny konopí jsou nyní nejbližším potomkem předků konopí a marihuany.

„Naše analýzy v rámci celého genomu potvrzují existující archeobotanické, archeologické a historické záznamy a poskytují podrobný obraz o domestikaci konopí a jejích důsledcích pro genetické složení druhu,“ píše se ve studii. Ta dále uvádí, že moderní čínské krajinné rostliny, tedy ty člověkem pěstované a změněné zemědělstvím, a divoké rostliny konopí jsou nyní nejbližším potomkem předků konopí a marihuany. Čistí či bazální divocí „předkové“ Cannabis sativa mezitím pravděpodobně vymizeli.

Cesta do Evropy

Po domestikaci v období neolitu se rostlina v době bronzové podle archeologických nálezů pomalu rozšířila po Evropě a na Středním východě. První záznam o Cannabis sativa se objevil v Indii asi před 3 000 lety, kdy sem byl tento druh pravděpodobně zavlečen z Číny spolu s dalšími plodinami, uvádí dále studie.

Konopí poté ve 13. století cestovalo do Afriky, v 16. století se rozšířilo do Latinské Ameriky a do Severní Ameriky dorazilo na počátku 20. století. Studie vrhá světlo na dlouholetou záhadu, kde a kdy lidé poznali a používali odrůdy konopí s vyššími úrovněmi psychoaktivních sloučenin. Přestože byly rané odrůdy a divoká populace této rostliny pěstovány po staletí, měly nízkou hladinu THC a dalších sloučenin s psychoaktivními vlastnostmi.

Halucinogenní hrobka

Mnoho historiků zasazovalo původ kouření konopí do starověké středoasijské stepi, ale tyto argumenty se opíraly pouze o úryvek z jediného textu z konce prvního tisíciletí před naším letopočtem, který napsal řecký „otec dějepisu“ Hérodotos.

V roce 2019 byla objevena 2 500 let stará hrobka v západní Číně a v ní první jasné důkazy o tom, že lidé užívali konopí pro jeho psychoaktivní vlastnosti. Dřevěné úlomky a spálené střepy z hrnců v hrobce vykázaly chemický podpis konopí, konkrétně toho s vysokým množstvím THC, což naznačuje, že rostlina mohla být používána během pohřebních obřadů. Je však nepravděpodobné, že by se konopí kouřilo stejným způsobem jako dnes. Spíše bylo páleno jako kadidlo v uzavřeném prostoru. Otázka je, jestli se pak předci Číňanů vydrželi na pohřbech tvářit alespoň trochu vážně.

Související…

Rozhovor: Proč může konopí zastavit ekologickou katastrofu
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: CNN