Dyslektický teenager opustí univerzitu a vybuduje jednu z nejúspěšnějších společností v historii Velké Británie. Impérium zahrnující vydavatelství, hudební produkci, leteckou dopravu, zájezdy, vlakovou dopravu, telekomunikace, internet, zdravotnictví, bankovnictví. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je „pitomec“.

Jiný chlapík začne podnikat v garáži. Prodává knihy na internetu, web si naprogramuje sám. Každý den chodí s balíky na poštu, aby odeslal objednávky. Prvních několik let pracuje 18 a víc hodin denně, žene ho touha po úspěchu. Jeho firma se stává celosvětově nejhodnotnějším podnikem, který prodává všechno všem. Nabízí IT a internetové služby vládám a korporacím po celém světě. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je „zmrd“.

Satanista a žid

Ve 13 letech napíše svůj první software. Nastoupí na univerzitu, ale rozhodne se ji opustit a založit vlastní společnost na výrobu počítačů. Způsobí revoluci ve výpočetní technice – do té doby je představa domácího počítače nemyslitelná – a položí základy největšího světového trhu s IT softwarem a hardwarem. Brzy se stane nejbohatším mužem světa a dodnes se pravidelně usazuje v první desítce nejbohatších lidí. Značnou část svých peněz věnuje na charitu a pomáhá milionům a milionům lidí v boji proti smrtelným chorobám. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je to satanista, který chce zotročit svět mikročipy.

Z židovského emigranta se stane největší světový finančník. A když zjistí, že je nejbohatší člověk na světě, rozhodne se, že bohatství rozdá ostatním.

Narodí se v Budapešti, v době, kdy se rozpadá Rakousko-Uhersko. Nacionalismus je na vzestupu, po ulicích se prohánějí těžké okované boty příslušníků Strany Šípových křížů, maďarské variace NSDAP. Jako třináctiletý žid ví naprosto přesně, co pro něj a jeho rodinu bude nacismus znamenat. Válku přežije a odchází do Londýna studovat ekonomii. Hlavní město Velké Británie nebylo v roce 1947 jeden velký mejdan, naopak. Poválečný Londýn byl ponurý a brutální.

Podaří se mu vystudovat a vypracuje se na úplný vrchol, z židovského emigranta se stane největší světový finančník. A když zjistí, že je nejbohatší člověk na světě, rozhodne se, že bohatství rozdá ostatním, aby jim pomohl. A protože si moc dobře pamatuje, co za svinstvo náckové jsou, dává to velmi důrazně najevo. Ale úspěch se neodpouští, proto o něm říkají, že je zmrd a globální elitář, který chce jíst děti, ovládnout svět a zotročit lidstvo.

Démoni sociálních sítí

Použil jsem čtyři příklady mužů, díky kterým je dnes svět tam, kde je. Mohl bych a budu v tomto seznamu pokračovat, budu a chci mluvit o úspěšných ženách – ty jsou totiž na sociálních sítích vystaveny výrazně vyšší dávce nenávisti než úspěšní muži.

Sociální média v nás probudila hněv a skryté démony. Udělala z nás cyniky, kteří jsou ochotní urážet kohokoliv, komu se podaří být úspěšný. Místo toho, abychom se soustředili na dědičné výhody a vládnoucí elity, které jsou u moci od středověku, namísto toho, abychom po právu kritizovali aristokracii a historický kapitál, rozhodli jsme se napadat moderní bohatství.

Právě aristokracie a historický kapitál je to místo, kde spočívá skutečná moc a chamtivost – není to nový kapitál, jsou to staré, z generace na generaci děděné peníze a moc. Je totiž snazší kopnout si na sociálních sítích bezmyšlenkovitě do každého, kdo něco dokázal. Určitě snazší než se zamyslet nad tím, že kdyby se člověk snažil a měl i podnikatelského a pracovitého ducha, možná by mohl dnes plnými hrstmi rozdávat potřebné zdroje těm, kteří to potřebují. A kdybyste to byli vy, mohlo by to být přesně podle vás. Stačí jen chtít a jít si za tím.

Související…

Gates, Bezos či Sandbergová: Z Bidenova vítězství se radují i v Silicon Valley
Jan Handl

foto: Profimedia, koláž Flowee, zdroj: Facebook Rory Wilmera