Kvůli obavám ohledně ochrany osobních údajů přecházejí miliony uživatelů  WhatsAppu z celého západního světa ke konkurenčním šifrovaným aplikacím Signal a Telegram. Ty zaznamenávají dokonce mírný nárůst také v Číně, kde drží pod palcem komunikaci vláda a kde dlouhodobě dominuje místní WeChat.

Poté, co komunikační aplikace WhatsApp na začátku roku oznámila, že sdílí data s mateřským Facebookem, začali uživatelé utíkat na alternativní šifrované platformy. Jen mezi 10. a 13. lednem Telegram narostl o 25 milionů uživatelů  a Signal se v desítkách zemí vyšplhal na samý vrchol žebříčků nejstahovanějších aplikací na App Storu a Google Play Storu.

Muskova výzva

Masívní útěk z WhatsAppu nastal poté, co Elon Musk 7. ledna vyzval svých 40 milionů sledujících na Twitteru, aby si nainstalovali právě sociální síť Signal. Jeden tweet tak vyvolal velký zájem o alternativní službu pro posílání zpráv založenou na šifrování.

WhatsApp, který Facebook koupil za 19 miliard dolarů v roce 2014, sdílí určité informace o svých uživatelích se svou mateřskou firmou už od roku 2016.

Musk totiž nové podmínky WhatsAppu a zásady ochrany osobních údajů této sítě ostře odsoudil. Podle nových podmínek by totiž mělo být pro všechny uživatele WhatsAppu povinné sdílení dat i směrem k mateřskému Facebooku. Tlak veřejnosti a odchodu nezanedbatelného počtu uživatelů ke konkurenci donutil k akci i provozovatele WhatsAppu. Nebo spíš k zastavení akce. Provozovatelé sítě nakonec oddálili platnost změn svých podmínek ochrany soukromí o tři měsíce. WhatsApp, který Facebook koupil za 19 miliard dolarů v roce 2014, sdílí určité informace o svých uživatelích se svou mateřskou firmou už od roku 2016.

Může Facebook za Kapitol?

Elon Musk, technologický miliardář, který se podle některých žebříčků stal nejbohatším člověkem na světě, má i na sítích velký vliv. Kritizuje technologické giganty a nedávno sdílel na Twitteru mem, který naznačuje, že založení Facebooku nakonec vedlo ke katastrofickým událostem vrcholícím útokem na Kapitol.

Muskova výzva každopádně nerezonovala jen na Západě. V Číně, kde dominuje místní služba WeChat, Signal mezi 8. a 12. lednem zaznamenal 9 000 nových stažení z čínského App Storu, což je podle údajů výzkumné agentury Sensor Tower až o 500 % navíc oproti období od 3. do 7. ledna. Telegram přidal během 8. až 12. ledna v zemi 17 000 nových stažení, což je o 6 % víc než v období od 3. do 7. ledna.

Růst sítě WhatsApp se v Číně prakticky zastavil a zaznamenal 10 000 stažení v obou zmiňovaných obdobích. Agentura Sensor Tower odhaduje, že Telegram má dnes v Číně přibližně celkem 2,7 milionu instalací ve srovnání s 458 000 instalacemi Signalu. WhatsApp zde ovšem na telefonech používá stále 9,5 milionu lidí. To je v porovnání s počty uživatelů místních komunikačních aplikací v miliardové zemi i tak velmi málo.

Související…

Nebezpečí pro americké volby v roce 2020? Hlavně Instagram a WhatsApp
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Crunch