Podle informací magazínu Vice novozélandská policie do své oficiální uniformy vůbec poprvé integruje hidžáb. Na vytváření nové speciální uniformy, která respektuje víru islámských důstojnic, policie spolupracovala s muslimskou studentkou Královské novozélandské policejní akademie. Jde o třicetiletou Zeenu Aliovou, která se k policii přihlásila po teroristických útocích ve městě Christchurch v roce 2019 a promovala před pár týdny. Stane se tak první důstojnicí v historii Nového Zélandu, která bude nosit hidžáb jako součást uniformy.

Během policejního výcviku Aliová vyzkoušela několik materiálů a stylů a radila, jak by bylo možné hidžáb vylepšit, aby byl praktický, funkční a pohodlný. V době, kdy dokončila náborový proces, měla již k dispozici oficiální hidžáb se značkou policie.

Že policie potřebuje více muslimských žen, si uvědomila právě po útocích na mešity v Christchurch.

Aliová, která pochází z Fidži, tvrdí, že je hrdá na to, že bude moci touto cestou prezentovat a hájit muslimskou komunitu a zejména muslimské ženy, které do té doby ve federálních silách země neměly zastoupení. Že policie potřebuje více muslimských žen, si uvědomila právě po útocích na mešity v Christchurch. „Kdybych se k policii připojila dříve, mohla jsem být na místě a pomáhat,“ řekla pro Vice.

Odraz komunit

Novozélandská policie v prohlášení uvedla, že uznává hodnotu, kterou různé pohledy a zkušenosti přinášejí, a věří, že respektování těchto principů jí pomůže zlepšit se v tom, čemu se věnuje.

Rozmanitost zkušeností a dovedností je prý pro policii nutná k tomu, aby mohla efektivně sloužit potřebám komunit na Novém Zélandu dnes i v budoucnu. „Tím, že odrážíme komunity, kterým sloužíme, a oceňujeme rozdílné myšlení, usilujeme o dosažení lepšího řešení problémů a dosahování lepších výsledků,“ stojí v prohlášení.

Související…

Hidžáb modelka mění svět modelingu. I pohled na muslimské ženy
Alice Mikulášová

foto: Vice (New Zealand Police), zdroj: Vice