Vladimir Kuzněcov a Alexej Stoljarov, kteří si říkají Vovan a Lexus, zveřejnili záznam telefonního hovoru švédské aktivistky Grety Thunbergové s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Problém je v tom, že Greta nebyla ve skutečnosti Greta a Trudeau ve skutečnosti Trudeau byl. Ženský hlas, jenž vlastně ani není hlasu Grety podobný, radí kromě jiného kanadskému premiérovi s politikou a žádá ho o šanci setkat se s některými postavičkami ze South Parku. Až ona žádost o netradiční setkání začala být kanadskému politikovi lehce podezřelá. Ale trvalo to.

Vovan a Lexus už se dříve zaměřili například na Eltona Johna, kterého údajně oklamali hovorem s falešným ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jenž si chtěl se sirem Eltonem pohovořit o právech homosexuálů. Na paškál si loni vzali také guvernéra Aljašky Mike Dunleavyho, kterého v "hlasovém přestrojení" za ukrajinského prezidenta a velvyslance varovali před tím, že se Rusko chystá Aljašku převzít zpátky do svého držení. Za ukrajinského prezidenta Zelenského si dvojice popovídala i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, od něhož si nechala pogratulovat ke zvolení. Své si s těmito ruskými "prankery" užil i britský premiér Boris Johnson či turecký prezident Recep Erdogan.

Rozčílená Greta

Během posledního zveřejněného desetiminutového telefonu z dílny Vovana a Lexuse měla falešná Greta kanadskému premiérovi Trudeauovi potřebu sdělit obavy z "rostoucí mezinárodní krize" a dodala, že "očekává světovou válku". „Je to velmi děsivé,“ konstatuje v telefonátu s kanadským premiérem úpěnlivě ženský hlas. Na to Trudeau ve vší politické vážnosti odpovídá: „Ano, opravdu.“

Opusť NATO. Odhoď zbraně. Trhej květiny a směj se na přírodu.

Hovor proběhl podle ruských prankerů už v lednu, několik dní poté, co íránská armáda sestřelila (nejspíš omylem) ukrajinské osobní letadlo a zabila 176 lidí na palubě. „Jste dospělí, ale chováte se jako děti,“ rozčiluje se dále falešná Greta. „Můžeme vytvořit svět, kde bude místo pro každého. Pro bílé a černé. Křesťany a muslimy. Trumpa a Putina. Pro tebe a pro mě. Pro Borise Johnsona. Pro Corbyna. Pro Terrance a Phillipa, kteří jsou ve vaší zemi také známí.“ Poslední dvě jména přitom odkazují na kanadské postavy z animovaného seriálu South Park.

„To je přesně, přesně ta správná perspektiva,“ odpovídá Trudeau. Poté, co vyjádří své přesvědčení, že Gretina návštěva Montrealu před volbami v roce 2019 "pomohla definovat" výsledek, pokud jde o změny klimatu, ho falešná Greta přeruší a řekne: „Ale opusť NATO. Odhoď zbraně. Trhej květiny a směj se na přírodu.“

A teď už vážně ten South Park

Trudeau i na tenhle bizarní požadavek okamžitě a diplomaticky reaguje: „Také sním o světě, ve kterém vojáci nejsou potřeba, ale my v tomto světě zatím bohužel nežijeme.“ Falešná Greta poté obvinila Meghan Markleovou z "manipulace" s britským princem Harrym (pár se tehdy právě rozhodoval, zda bude žít v Kanadě) a pak se zeptala, zda ji může Trudeau představit Terranci a Phillipovi (tedy animovaným figurkám ze South Parku).

Trudeau slibuje, že požádá svůj tým, aby se s nimi pokusil Gretu propojit. Greta ovšem dál naléhá a nenechá se odbýt. Pak teprve přichází jakýsi zlom v myšlení kanadského premiéra. „Počkej, Terrance a Phillipe, nejsou oni ze South Parku?“ uvědomuje si Trudeau. „Osobně je neznám. Myslím si, že jsou to parodie na Kanaďany v South Parku...“ dodává po prozření a poté zdvořile ukončuje hovor.

Související…

Infodemie? S fake news skončíme ve chvíli, kdy se covidem sami nakazíme
Jan Handl

foto: YouTube, zdroj: The Guardian