Od roku 1987 odměňovala společnost McDonald's v USA desítky výherců ve své propagační hře Monopoly. Zákazníci mohli získat nápoj zadarmo, ale také auto nebo hlavní výhru, jíž byl milion dolarů. Ne vždy šlo přitom o skutečné výherce. Bývalý policejní důstojník Jerome Jacobson vymyslel systém, podle něhož byli jako výherci vybíráni jeho „bílí koně“. K tomu bylo třeba zajistit i smyšlené adresy a falešné tikety. Vyplatilo se. Bývalému policistovi se povedlo McDonald's okrást o více než 24 milionů dolarů. Případ popisuje šestidílný dokument HBO nazvaný McMillions.

Celá série startuje až rokem 2001, když Doug Mathews, mladý a nadšený důstojník FBI, narazí na bombu. Poznámka na stole jeho šéfa zněla: „McDonald's Monopoly Fraud?“ Tedy podvod ve hře řetězce rychlého občerstvení a... otazník. Mathews a jeho tým v Jacksonvillu na Floridě dostali anonymní tip, že se někteří vítězové znají. Z toho tak nějak logicky vyplynuly pochybnosti o čistotě soutěže.

O příběhu se dosud na veřejnosti skoro nemluvilo, částečně kvůli všeobecnému zmatku po teroristických útocích z 11. září. Až v posledních letech se do jeho rekonstrukce pustil režisér James Lee Hernandez, který se o něm dozvěděl v roce 2012 na Redditu. Zjistil, že hra McDonald's byla komplet zfalšovaná, oslovil úřady na základě zákona o svobodě informací a za tři roky získal jména vyšetřovatelů.

Nejoblíbenější případ

V roce 2017 oslovil agenty a státní zástupce, kteří uvedli, že to byl jejich „nejoblíbenější případ“. Ačkoliv jsou fakta o případu již dobře zdokumentována, šestidílná série se odehrává právě z pohledu vyšetřovatelů FBI, když se pokoušejí shromáždit řadu propojených stop. Vyšetřování začalo v roce 2000, kdy tajemný informátor zavolal FBI a tvrdil, že hra od  McDonald´s byla zmanipulována. A celou ji řídil jakýsi „strýček Jerry“. Hra, kterou řetězec pořádal ve 40 amerických státech, spočívala v tom, že hráči sbírali ať už z obalů McDonald´s, ale i jako reklamu po různých časopisech části hry Monopoly. A bývalý policista Jerome Jacobson alias strýček Jerry vymyslel, jak by se na hře napakoval a ještě se u toho pobavil.

Po některých chtěl i peníze dopředu, tedy ještě předtím, než si šli vybrat výhru.

Pro Jacobsona samotného byla přitom role strýčka jednoduchá. Byl to právě on, kdo byl u dodavatele pro McDonald´s zodpovědný za výrobu oněch kousků skládačky Monopoly. Teď je ovšem bylo potřeba nenápadně distribuovat loajálním lidem. Tito „loajální lidé “pak Jerrymu nosili výpalné. Ale pozor, po některých chtěl i peníze dopředu, tedy ještě předtím, než si šli vybrat výhru.

Agenti FBI pak celou síť odhalovali postupně. V jednom případě dokonce na jednoho z bílých koní nahráli scénu, že jsou od McDonald´s a jdou si natočit jeho šťastnou reakci při předání výhry milionu dolarů. Když se ho pak ptali, jak ke kousku hry Monopoly přišel, a doslechli se historku o utopeném časopise, z něhož kousek pocházel, bylo jim jasno. Zatýkání proběhlo v srpnu 2001 a zatčeno bylo celkem osm lidí včetně vysokých manažerů McDonald´s. Jacobson dostal 15 let a bylo mu odebráno i několik jeho luxusních vozů.

Nikomu jsme neublížili

Víc ale asi nebudeme prozrazovat. První tři díly seriálu pouze vpouštějí diváky do problematiky, dovedou je do světa striptýzových barů a podvodů, bez jasného vysvětlení, jak to všechno Jacobson vlastně dokázal. Zapojení manažerů McDonald's je odhalováno postupně, vše dokreslují archivní záběry a rozhovory s falešnými výherci.

Svobodná matka Gloria Brownová se v rozhovorech svěřuje, že výhru považovala za boží dar pro jejího syna.

Autoři série se zabývají také dopady na jednotlivé výherce, tedy na ony Jacobsonovy bílé koně. Mnoho z nich tvrdí, že šlo o zločin bez obětí, nikomu nebylo ublíženo, tedy kromě pověsti miliardové korporace. Jedna falešná vítězka, svobodná matka Gloria Brownová, se v rozhovorech svěřuje, že výhru považovala za boží dar pro jejího syna.

Filmaři připomínají, že v době, kdy soutěž probíhala, chtěl vyhrát každý. Šlo o celonárodní mánii. Pohnutky těch, kteří měli možnost „vyhrát“, byť podvodně, jsou tedy úplně pochopitelné. Kdo by tu šanci nevyužil, když ji dostane od „strýčka Jerryho“. A skoro zadarmo.

Související…

Jak to, že v Praze pořád potkáváme nelegální herny a kam mizí hazardní hráči
Dagmar Pecinová

zdroj: The Guardian