Marie Kondo je mladá žena z Japonska, která radikálním způsobem mění bydlení i životy tisíců lidí. Zvou si ji do domácností i firem včetně takových gigantů, jako je společnost Google. V čem spočívá její unikátní metoda?

Uklízet byt či dům kousek po kousku je úmorná, nikdy nekončící práce. Dokud se nezmění naše myšlení, nepořádek v bytě se bude hromadit znovu a znovu. Úklid podle Marie Kondo způsobí transformaci osobnosti, která zaručuje, že se nepořádek v bytě už nikdy znovu neobjeví. „Ukliďte něco málo každý den a budete uklízet navěky. Pokud uklidíte naráz, můžete tím zásadně změnit nastavení své mysli. Vyvoláte proměnu, která bude tak zásadní, že se dotkne vašich citů a nesmírně ovlivní váš způsob myšlení i vaše návyky v rámci životního stylu,“ říká autorka. 

Můj dům, můj chrám

Prvním krokem k zázračnému úklidu je nastavení našeho postoje k obývanému prostoru. Když Marie vstupuje do jakéhokoliv domu či bytu, projevuje mu úctu tradiční japonskou úklonou. Každý zná rčení „Můj dům, můj hrad“. Slovo hrad je spojeno s asociacemi stísněnosti, stáří, boje, nebezpečí, chladného rozumu. Ve svém bytě chceme naproti tomu teplo, světlo, bezpečí a svěžest. To nacházíme v chrámu, v srdci. Projevením úcty k prostoru a jeho obyvatelům se aktivuje mocná síla přinášející do našeho života stále více pozitivních změn.

Važte si svých věcí

Druhý krok představuje úcta k věcem. Jak často bereme věci, které používáme, jako samozřejmost? Naše pohyby se staly za roky života automatickými. Činnosti děláme rutinním způsobem a potom se divíme, že postrádáme radost. Klíčem je nahradit rutinu láskyplností. Každý z předmětů si za to, že usnadňuje či obohacuje náš život, zaslouží úctu a pozornost. Ať už skládáme oblečení či myjeme nádobí, vždy je prostor pro poděkování, že nám daná věc opět dobře posloužila. Nezabere to ani o vteřinu víc času, budeme se však cítit nesrovnatelně lépe.

Radost především

Každá z věcí, které plní naše domovy, se svým způsobem domáhá naší pozornosti. Jsou na ně navázány naše vzpomínky a pocity. Nemusí být vždy příjemné. Naše pozornost je neustále jitřena a odváděna od prožívání přítomnosti. Obydlí řady z nás připomínají spíše skladiště artefaktů z naší minulosti než prostor pro autentický život. Ve skutečnosti potřebujeme jen málo věcí, a to ty, které nám přinášejí radost. Jak zjistíme, které to jsou?

Nekompromisní úklid 

Marie nabízí jednoduchý, ale velmi účinný recept. Všechny věci z dané oblasti je třeba snést na hromadu a pak je postupně jednu po druhé brát do rukou. Pěkně všechny kusy oblečení jeden po druhém, potom všechny knihy atd. Předměty, které ve vás nevyvolávají radost, by měly letět okamžitě z domu. Vše, co zbude, ukliďte pečlivě na své místo. Pamatujte, že věci s praktickým účelem, jako je koště nebo mixér, přinášejí radost prostě tím, že vám ulehčují život. Ty si samozřejmě můžete ponechat. Pokud je ovšem skutečně používáte a neleží celý rok někde v koutě.

Byt, z něhož jste odstranili všechny věci, ke kterým jste neměli pozitivní vztah, se stává bytem plným tvůrčí, radostné  energie. Prostor je nyní spíše chrámem a vy se těšíte, až zde spočinete a doplníte své fyzické i duchovní síly. To můžu potvrdit ze své vlastní zkušenosti. V našem bytě příliš věcí nenajdete, zato zde všichni, kdo sem vstupují, pociťují nádhernou volnost a klid.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Marie Kondo: Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy