Mnozí ještě stále na Bulharsko nadávají, stěžují si na staré socialistické hotely, špatnou stravu, poházené odpadky, otrávený personál a nízkou kvalitu všeho. Pokud vám takto začne někdo o Bulharsku vyprávět, je nasnadě otázka: „Kdy a kde se dovolená konala?“ Většinou se vám dostane odpovědi: „Před patnácti či dvaceti lety.“ Dnes můžete v zemi očekávat vysoký komfort, a to za stále relativně nízkou cenu.

Bulharsko prošlo výraznou změnou, a to i přesto, že bylo velmi poznamenáno socialismem. Dnes se ale v zemi nachází luxusní hotelové komplexy, které se svými službami hravě vyrovnají těm západoevropským.

Let z Prahy do Varny trvá zhruba dvě hodiny, na oblíbené Zlaté Písky pak dojedete autobusem z Varny za půl hodinky.

Zapotřebí je nic nenechat náhodě a dovolenou v Bulharsku si dobře naplánovat. Nespoléhejte jen na to, co vám poví v cestovní kanceláři a co najdete v tištěném katalogu. Na internetu můžete porovnat kvalitu jednotlivých hotelů a ověřit si ji v uživatelských recenzích, díky tomu mohou jít obavy ze staré komunistické budovy stranou.

Letadlem za dvě hodinky

Dalším pozitivem, které Bulharsku nahrává, je dostupnost. Let z Prahy do Varny trvá zhruba dvě hodiny, na oblíbené Zlaté Písky pak dojedete autobusem z Varny za půl hodinky. Stejně tak dlouhý letecký spoj můžete očekávat při cestě do Burghasu nebo hlavního města Sofie.

Někteří turisté se do Bulharska vydávají i po vlastní ose automobilem, v tomto případě očekávejte, že na cestách strávíte i více než 17 hodin. Na druhou stranu cesta je cíl, a tak si můžete naplánovat zastávku v třeba v maďarské Budapešti nebo rumunské Bukurešti.

Co nesmíte minout v Bulharsku

Bulharsko ale není jen skvělou cílovou destinací pro odpočinkovou dovolenou, má co nabídnout i turistům, kteří prahnou po poznání. Pokud tak zvažujete, co vidět v Bulharsku, jednoznačně si na seznam míst napište antické město Nesebar, které nechybí ani na seznamu UNESCO, město Varna, které láká nejen na římské veřejné lázně, a slavný Rilský klášter.

V zemi se snadno domluvíte, čeština a bulharština mají podobný slovanský základ.

Z přírodních krás si pak nenechte ujít Údolí růží, kde si lze zakoupit výrobky z okvětních lístků růží, a jednoznačně nesmíte minout ani Ďáblovo hrdlo neboli nejvyšší podzemní vodopád na celém Balkáně.

Nedejte na řeči škarohlídů a dejte Bulharsku šanci, uvidíte sami, že s dovolenou budete spokojeni. Proč?

  1. Bulharsko je levné a dostupné.
  2. Země nabízí v hlavní sezóně jistotu krásného počasí.
  3. Místní kuchyně je výtečná a cenově přijatelná.
  4. Bulharsko je bezpečné.
  5. V zemi se snadno domluvíte, čeština a bulharština mají podobný slovanský základ.
  6. Stát patří do Evropské unie.
  7. Země se pyšní řadou krásných památek i úchvatnou krajinou.

Související…

Co nabízí dovolená ve Spojených arabských emirátech? Luxus a neomezené možnosti
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: cKlub