Stále více Čechů při plánování cest sází na železnici. Pokud si mají vybrat mezi autem a vlakem, s oblibou volí vlak a autem se nanejvýš přiblíží na vhodné nádraží. Jen České dráhy denně přepravují půl milionu cestujících a jejich počet už deset let roste. Obyvatelé severní Moravy patří mezi první, kteří objevili kouzlo rychlého cestování po železnici a přesedlali z aut do vlaků. Cesta z Ostravy do Prahy jim dnes rychlovlakem Pendolino trvá tři hodiny, do Vídně se dostanou přibližně za dvě a půl hodiny a do Popradu za tři a čtvrt hodiny.

Vlak cestujícím ve srovnání s autem nabízí pohodlné cestování. Místo řízení se mohou věnovat práci, zábavě nebo rodině a přátelům. Stres z dopravní situace na frekventovaných silnicích plných kolon nahrazuje pohoda při sledování filmu na tabletu nebo hra s dětmi, na které v běžný pracovní den nezbývá mnoho času. Ve vlaku si s nimi můžete pročítat pohádkové knížky, hrát nejrůznější hry a užívat si společný čas na cestě.

Stále více vlaků nabízí také Wi-Fi připojení k internetu. České dráhy jich vypravují už přes tisícovku.

Někteří lidé dávají i na cestách přednost práci. Vlak se v takovém případě přemění v pojízdnou kancelář. Studovat dokumenty nebo psát maily a zároveň držet volant, řídit a sledovat dopravní situaci na silnici je nemožné. Ovšem ve vlaku to není žádný problém. Navíc zde máte elektrické zásuvky nebo konektory USB pro napájení notebooků, tabletů a mobilních telefonů. Stále více vlaků nabízí také Wi-Fi připojení k internetu. České dráhy jich vypravují už přes tisícovku od expresů, Pendolin a Railjetů po regionální osobní vlaky. Ve více než 300 spojích vám navíc stevardi nabídnou kávu, ať již připravenou ve vlakovém restaurantu či bistru, nebo v rámci roznáškové služby ČD Minibar.

Všude rychleji

Výhody rychlého a pohodlného cestování dnes objevují i obyvatelé dalších regionů, kde jezdí moderní soupravy po rychlých tratích. Cesta z centra Prahy do Plzně se zkrátila skoro na hodinu, do Českých Budějovic na pouhé dvě hodiny, do Chebu se jede dvě a půl hodiny, stejně jako do Brna. Na těchto relacích si vlak oblíbily tisíce nových cestujících, mezi kterými můžete být i vy.

Rychlé a komfortní vlaky Vindobona, Metropolitan nebo Berliner vás za pouhé čtyři hodiny dovezou z Prahy do Vídně, Bratislavy nebo Berlína.

Vlakem lze pohodlně cestovat také do zahraničí. Rychlé a komfortní vlaky Vindobona, Metropolitan nebo Berliner vás za pouhé čtyři hodiny dovezou z Prahy do Vídně, Bratislavy nebo Berlína. Pohodlné noční vlaky nabízejí komfort hotelových pokojů. Večer se pohodlně ubytujete v lůžkovém voze v Praze a ráno vás přivítají odpočinuté v Popradu, Košicích, Varšavě, Krakově, Budapešti nebo v Curychu.

Související…

Proč si k cestování vybrat hotel v pohybu
Komerční článek

foto: České dráhy, zdroj: České dráhy