Dopravní nehoda je sama o sobě nepříjemnou záležitostí, která stresuje všechny zúčastněné. O to náročnější je její řešení v zahraničí. Ne každý je obeznámen s tím, jak správně postupovat. Důležité je rovněž co nejvíce eliminovat rizika před odjezdem.

Zjistěte si informace dopředu

Před zahraniční cestou se seznamte s dopravními předpisy jak dané země, tak států, jimiž budete pouze projíždět. Měla by vás zajímat povolená rychlost a povinná výbava vozidla. Budete potřebovat dálniční známku, nebo se platí mýtné? Za jakých podmínek je třeba kontaktovat policii při autonehodě?

Při dopravní nehodě v zahraničí volejte ideálně tísňovou linku 112. Díky integrovanému systému se takto dovoláte záchranným složkám v rámci EU.

Samozřejmostí by mělo být platné povinné ručení. U něj si zjistěte, jaký rozsah pojistného krytí u této pojistky máte. Pro větší klid si raději sjednejte též havarijní pojištění. Také si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění s rozšířením o technickou asistenci pro vaše vozidlo v případě potíží. Též není od věci naučit se několik frází souvisejících s dopravní nehodou.

Když dojde k nejhoršímu

Můžete být sebelépe připraveni, ale bohužel třeba i nepozorností jiného řidiče k autonehodě nakonec dojde. Při jejím řešení je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Při dopravní nehodě v zahraničí volejte ideálně tísňovou linku 112.

Díky integrovanému systému se takto dovoláte záchranným složkám v rámci EU zdarma a navíc bude v několika okamžicích lokalizována vaše poloha. Oblékněte si výstražnou vestu, umístěte výstražný trojúhelník a vyčkejte příjezdu záchranných jednotek.

Vše je třeba zdokumentovat

V případě, že se jedná o vážnou nehodu se zraněním, je třeba vždy kontaktovat policii. Stejně tak při poškození majetku třetích osob, podezření na požití alkoholu či návykových látek, pokud došlo k úniku kapalin a podobně. Vždy je nutné se všemi účastníky sepsat záznam o dopravní nehodě, pořídit fotodokumentaci a kontaktovat svou pojišťovnu.

Související…

Tipy a rady, které zajistí, aby se dovolená nezměnila v noční můru
Komerční článek

foto: Top-pojištění.cz, zdroj: Top-pojištění.cz