Toužíte po dovolené jako z pohádky Tisíce a jedné noci? Přejete si poznat podmanivou orientální atmosféru Blízkého východu? Pak navštivte Spojené arabské emiráty. Země nabízí mnoho atrakcí a turistické vízum získá každý Evropan.

Země plná kontrastů a bohatství

Spojené arabské emiráty (SAE) jsou zemí plnou kontrastů. Zemí, ve které je 85 % hospodářství založeno na těžbě a zpracování ropy. Zemí, ve které jsou propastné rozdíly mezi bohatou elitou šejků a obyčejnými lidmi. A zemí, ve které je ze tří milionů obyvatel pouze pět set tisíc domácích. Zbytek tvoří zahraniční obchodníci a dělníci. Vítejte ve Spojených arabských emirátech.

Turisty láká především podmanivá atmosféra orientu, luxusní dovolená za přijatelnou cenu a věčně prosluněné pláže.

Historie emirátů sahá hluboko do starověku, kdy území patřilo pod nadvládu Persie. Přibližně v 8. století vznikají jednotlivé emiráty, které v průběhu historie více či méně mezi sebou soupeřily o území. Koncem 18. století území ovládli Britové. Současné Spojené arabské emiráty vznikly v roce 1971 po odchodu Britské armády. Uskupení tvoří sedm konstitutivních emirátů, mezi které patří autonomní emiráty Abú Zabí, Adžmán, Dubaj, Fudžajra, Rás al-Chajma, Umm al-Kuvajn a Šardžá.

Co Spojené arabské emiráty nabízí?

Od šedesátých let 20. století emiráty hospodářsky vzkvétají díky těžbě ropy. Zbohatnutí země přineslo rozvoj infrastruktury a také turistického ruchu. V posledních dvaceti letech stoupá počet turistů, kteří Spojené arabské emiráty navštíví. Turisty láká především podmanivá atmosféra orientu, luxusní dovolená za přijatelnou cenu a věčně prosluněné pláže, které omývají vlny Perského zálivu.

Pokud se ptáte, co vidět v SAE, pak vězte, že jedna dovolená k poznání všech krásných míst a turistických lákadel nebude stačit. Hlavní město Abú Zabí, označované také jako Abú Dhabí, je centrem kultury, obchodu a také filmu. V moderním městě naleznete mnoho archeologických památek odkazujících na prastarou kulturu. Abú Zabí je zároveň vhodné pro odpočinek, neboť nabízí přes dva tisíce udržovaných parků a zahrad, které většinou doplňují osvěžující vodní prvky.

Vízová dohoda mezi Evropskou unií a SAE z roku 2017 umožňuje cestování s minimálním administrativním omezením.

Impozantní a hypermoderní architekturou okouzlí turisty Dubaj, jež je poseta originálními mrakodrapy. Dále v Dubaji naleznete luxusní obchodní domy a širokou škálu turistických atrakcí od aquaparků přes výlety do pouště, potápění v moři až po lyžování v krytém lyžařském areálu s rozlohou přes 22 tisíc metrů čtverečních.

Turistické vízum získá každý Evropan

České turisty při cestování do SEA nečekají omezující překážky vstupu do země. Vízová dohoda mezi Evropskou unií a SAE z roku 2017 umožňuje cestování s minimálním administrativním omezením. Příjezdové vízum Spojených arabských emirátů je turistům vydáno po příletu do země a jeho platnost je půl roku pro opakované příjezdy do emirátů.

Vízum opravňuje turisty strávit v zemi až 90 dní bez dalších administrativních úkonů. Podmínkou udělení turistického víza je platný cestovní pas.

Související…

Tipy a rady, které zajistí, aby se dovolená nezměnila v noční můru
Komerční článek

foto: cKlub, zdroj: cKlub