Zapomeňte na TýTý, Anděly i Slavíky. Mladá generace dnes oceňuje hlavně influencery, kteří do kategorií stávajících soutěží jen tak nezapadnou. A právě proto byly v pražském Foru Karlín ve středu večer udělovány ceny pro světové osobnosti sociálních sítí v rámci finále soutěže Global Social Awards.

Naši mladí už totiž neobdivují hvězdy z Ulice, ale z YouTube. Nezajímá je ani tolik, kdo vyhrál SuperStar, jako to, kdo je nejlepší na TikToku.

Leckdo si asi může pomyslet, proč je potřeba „lidem z internetu“ rozdávat ceny, ne všechny hvězdy sociálního světa ale poskytují jen neužitečnou zábavu.

Ocenění exoti na sítích

Některé se zasazují o skutečnou osvětu témat, která se v dosavadním mediálním světě nikdy neřešila. Jednou z takových oceněných byla třeba brazilská modelka Paola Antonini, která tragicky přišla o nohu během autonehody.

Brazilská modelka děkuje svým fanouškům na vyhlášení cen


Tento fakt samotný by jí asi mnoho slávy nepřinesl, kdyby se rozhodla zavřít v pokoji a zbytek života smutnit nad zmrzačeným tělem. Udělala ale pravý opak. Místo skrývání na svém instagramovém účtu svůj život s umělou končetinou vesele sdílí a ukazuje tak, že se dá kvalitně žít i s hendikepem. Podle poroty pomáhá stejně postiženým, kteří bojují se sebepřijetím a začleněním do společnosti. To, že za své snahy kromě 2,6 milionu sledujících získala i ocenění, ve finále Social Awards nikoho nepřekvapilo.

Ti dva také nejsou zrovna těmi youtubery, na které jsme zvyklí. Netočí tutoriály a jejich průměrný věk není 15 let.

V kategorii Fun & Entertainment, jež je určená influencerům, kteří dovedou rozveselit, pobavit nebo šířit dobrou náladu a radost, zvítězila americká komediální dvojice Ross Smith se svou dvaadevadesátiletou babičkou. Ti dva také nejsou zrovna těmi youtubery, na které jsme zvyklí. Netočí tutoriály a jejich průměrný věk není 15 let.

Příznačný pro dnešní dobu je fakt, že se jednotlivé generace sobě navzájem oddalují, děti již nesdílí s prarodiči domovy a tráví spolu stále méně času. Ross se svou babičkou tak světu ukazují, že zábavu si mohou užívat všechny generace dohromady. Začali s tím před pěti lety a dnes vládnou internetovému impériu s více než 19 miliony fanoušků napříč různými sociálními sítěmi.

Zachránci planety

Global Social Awards také ocenily zvláštním oceněním Social Special Awards youtubera Nash Griera za jeho snahu o záchranu planety. Mezi nominovanými finalisty byla také šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová, která upozorňuje na nutnost řešení klimatických změn a iniciovala celosvětové studentské protesty, dále česká bloggerka Anna Šulcová nebo první modelka s Downovým syndromem Madeline Stuartová z Austrálie.

Redaktorka s modelkou s Downovým syndromem Madeline Stuartovou.


Galavečerem prováděla modelka Karolína Kurková, moderátor Martin Rausch a hvězdy internetu, dvojčata Lisa a Lena. Na akci vystoupila například finská zpěvačka Alma nebo německo-španělský zpěvák Nico Santos.

Z českých umělců účinkovala skupina Lake Malawi. Global Social Awards jsou vyvrcholením Social Awards, které ukazují celosvětové trendy, hledají rostoucí hvězdy a oceňují populární influencery ze světa sociálních médií. Poukazují také na zajímavé příběhy ze sociálních sítí, které dokázaly zaujmout fanoušky v různých zemích světa.

Související…

Poškodit duševní zdraví může i toxická pozitivita. A nejen ta na sociálních sítích
Jan Handl

foto: Global Social Awards, zdroj: Global Social Awards