Avokádo se v posledních letech stalo „zeleným zlatem“, bez kterého si už nedokážou představit snídani lidé nejen v Evropě a Americe, ale ani v Číně. A když populární „avotoast“ ještě doplní stálice na snídaňovém stole i v oblasti obchodování – káva – jídlo se rázem může stát občerstvením i pro vaše investiční portfolio. No a cena avokáda vzrostla už natolik, že se o něj začali zajímat i bossové drogových kartelů v Mexiku.

Související…

Proč nenechávat peníze pod polštářem a investovat s novou českou aplikací
Klára Ponczová

Díky popularitě kávy a avokáda se dnes uživí nejedna jinak v celku průměrná kavárna se snídaňovým menu. Zcela jistě k tomu přispěla mohutná módní vlna fitness a zdravého životního stylu. Cena avokáda roste, investoři investují a ekologové bijí na poplach. Má tedy cenu do komodity investovat?

Akcie, nebo plantáž? 

Jak se ale shodují přední analytici, cenu „zeleného zlata“ nedrží jen hipsteři a lidé, které baví vystavovat své jídelníčky na odiv. Do značné míry totiž souvisí s tím, jak si avokádo našlo cestu na asijské trhy a hlavně do Číny. Proto na jeho produkci jako výnosný obchod sází stále více pěstitelů, ale také obchodníků s komoditami.

Tržní kapitalizace společnosti je dnes vyšší než miliarda dolarů s dividendou 90 centů na akcii.

Mezi nejzajímavější akciové tipy trhu patří například společnost Calavo Growers. Za posledních deset let svojí výkonností překonala index Bloomberg zemědělských komodit téměř o 800 %. Má vlastní rozsáhlé plantáže v Kalifornii a navazuje na družstvo, které v roce 1924 vypěstovalo nejoblíbenější odrůdu avokád Haas. Tržní kapitalizace společnosti je dnes vyšší než miliarda dolarů s dividendou 90 centů na akcii.

Tousty a dortíčky

Pokud se nebojíte trochy rizika, můžete investovat také přímo do vznikajících plantáží ve Střední Americe. Zhruba za 50 tisíc dolarů koupíte avokádový sad řekněme v Panamě. Na první příjmy si ale počkáte zhruba pět let, než stromky začnou rodit. A se zemědělci si je rozdělíte zpravidla v kurzu 70 ku 30.


Móda toustů a dortíčků z avokáda zaujala také Afričany. Trendu chce využít například Keňa, která podporuje své zemědělce, aby místo tradičních plodin vsadili právě na sazenice hruškovce přelahodného, jak se tedy avokádo hezky česky a odborně nazývá.

V Mexiku se pak o vrásky na čelech investorů starají také drogové kartely, které nutí místní pěstitele platit výpalné.

Sluncem zalitou představu investorů o úspěšném rýžování zeleného zlata tak zatím narušují jen sílící hlasy ochranářů přírody, kteří upozorňují na kácení pralesů kvůli novým plantážím a nadměrnou spotřebu vody. V Mexiku se pak o vrásky na čelech investorů starají také drogové kartely, které nutí místní pěstitele platit výpalné, unášejí je anebo plody ve velkém kradou.

Miliardy v šálku

A co jiného k avokádovému toastu než pěkně napěněné „latéčko“? Kofeinová vzpruha se pije všude. Světová konzumace se odhaduje bezmála na bilion šálků ročně. To otevírá skvělé příležitosti v obchodování s takzvanými futures kontrakty. Do světa „kávových futures“ na komoditním trhu proniknete pomocí kolonky Coffee C, což


jsou kontrakty na nákup kávy Arabica.


A zkusit můžete také akcie. Žebříček vede Starbucks s tržní kapitalizací přes 80 miliard dolarů a dolarovou dividendou na akcii. Za pozornost stojí také The J. M. Smucker Company nebo Dunkin’ Brands Group. Obchodování s komoditami každopádně vyžaduje určitou dávku zkušeností i čas, který strávíte pozorováním trendů na trhu.

Pokud s investováním teprve začínáte, může vám pomoci zkušenější obchodník. Ale vzdělávat se můžete i sami, nebo začít investovat třeba do peer-to-peer nebo podílových fondů, kde je přece jenom větší jistota, že neživíte drogové gangy a neničíte planetu.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz