Závěry nové studie vědců z univerzit v Purdue a v Indianě naznačují, že by snad bylo v budoucnu možné nahradit inzulínové injekce nebo přenosná čerpadla úplně jinou terapií. A netýká se to jen lidí, ale i nejlepších přátel člověka. Těch chlupatých samozřejmě – psů. Aby si vědci ověřili, zda bude léčba skutečně účinná, chtějí prostřednictvím nové terapie nejprve ulevit právě psům, kteří trpí cukrovkou prvního typu.

Studie byla zveřejněna v magazínu American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolismusjejí hlavní autorkou je Clarissa Hernandez Stephensová, absolventka na Weldonově fakultě biomedicínského inženýrství na univerzitě v Purdue.

Cukrovka se netýká jen lidí

Připadá vám divné řešit léčbu psů s cukrovkou? Pak vězte, že diabetes prvního typu v USA postihuje přibližně jednoho z každé stovky domácích mazlíčků, včetně psů a koček. Lidé na tom jsou, pravda, o něco hůře – číslo, které chcete znát, zní 1,25 milionů dětí i dospělých.

Cukrovka prvního typu postihuje každého desátého pejska. Lidi jsou na tom o něco hůř.

Zajímavé je, že průběh choroby i léčba bývá zpravidla u lidí i psů stejná. Ti i ti potřebují po celý den monitorovat glukózu a po jídle dostat dávku inzulínu. A právě tato skutečnost je jedním z výchozích bodů studie – když se neliší průběh onemocnění, neměl by se lišit ani postup nápravy. Psi i lidé by tedy, v ideálním případě, měli mít prospěch z jedné a téže medicíny.

V hlavní roli slinivka

Více než dvacet dlouhých let. Přesně tak dlouho probíhají výzkumy a klinické studie zaměřující se na transplantaci clusterů buněk (ostrůvky), které vedou k uvolňování inzulínu a monitorování hladin glukózy v krvi. Současný způsob jejich aplikace skrze játra je příliš invazivní, navíc velmi bolestivý. Lidský imunitní systém má v takovém případě tendence velké procento transplantovaných ostrůvků ničit. Což v důsledku znamená, že se nepříjemná léčba míjí účinkem. A právě zde přichází ke slovu nová studie – ta totiž do stávající situace vnáší nové řešení.

Nová léčba je účinnější, méně nepříjemná a provádí se ambulantně – prostě dostanete injekci pod kůži a nemusíte jít na operační sál.

 

Nová sada slinivkových buněk v kolagenovém roztoku se do těla vpraví jednoduše injekcí pod kůži a ne skrze játra. Mělo by to být jednak účinnější, jednak samozřejmě méně nepříjemné. Poté, co se roztok dostane těsně pod kůži, by měl ztuhnout. Tělo následně rozpozná kolagen a dodá mu tok krve k výměně inzulínu a glukózy. Skvělé na této léčbě je to, že se provádí ambulantně a nemusíte jít na operační sál. „Je to tak snadné, jak snadně to vypadá,“ potvrzuje na serveru futurity.org Sherry Voytik Harbin, profesor biomedicínského inženýrství a základních lékařských věd v Purdue.

Nejen cukrovka, ale i pankreatitida

Zázračná injekce obsahující buňky slinivky a kolagenový roztok by zatím podle všeho v budoucnu neměla pomáhat „jen“ s léčbou cukrovky, účinkovat by měla i proti pankreatitidě – zánětu slinivky. Lékařské fakulty univerzit v Purdue a v Indianě na této práci spolupracují prostřednictvím Národního institutu zdraví. Kolagenová formule, kterou objevili, je tak patentovanou technologií, která v sobě skrývá ohromný potenciál. Je jen na vědcích, jak jej v budoucnu dokážou využít ve prospěch lidstva. Zatím to vypadá, že se jim konečně podařilo objevit něco, co může těžce nemocným skutečně pomoci.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Purdue