Všechny výzkumy potvrzují, že online trávíme víc času než kdykoliv předtím. Možná jsme se ale dostali už na pomyslný vrcholek stoupající křivky. Anebo si někteří z nás chtějí od online prostředí alespoň cestou do práce a z práce odpočinout. Prodeje takzvaných „hloupých telefonů“ totiž zaznamenaly poprvé za poslední roky nárůst.

Související…

Přibývá aplikací, které nás mají zbavit závislosti na mobilech a sociálních sítích
Jana Abelson

Například mladí Britové jsou během jednoho týdne celých 24 hodin online. Místní telekomunikační regulátor Ofcom uvádí, že 78 % Britů podle jejich názoru nemůže bez mobilního telefonu existovat. Průměrně svému chytrému telefonu věnuje Brit 2,5 hodiny času, u věkové skupiny      18–24 let je to dokonce o 45 minut více.

Elegantní řešení

Obliba chytrých telefonů každopádně kulminuje a začíná se objevovat nový fenomén. Ti uživatelé, kteří cítí, že je toho na ně trochu moc, se chtějí od aplikací a informací odříznout. A elegantním řešením je právě pořízení takzvaného „hloupého telefonu“, tedy starého dobrého tlačítkového přístroje, od kterého se nedá čekat nic jiného než telefonování a esemeskování. Aplikace, sociální sítě, videa – na to všechno se dá v případě používání oldschoolových telefonů zapomenout.

Když nechcete každou chvíli sledovat svůj profil na Facebooku nebo jinde, kupte si prostě telefon, který to neumí, a hotovo.

Výrobci hloupých tlačítkových telefonů cílí nejenom na důchodce, kteří preferují jednoduchost, ale nově i na zkušené uživatele, kteří si hloupý telefon koupí jako prevenci před závislostí. Když nechcete každou chvíli sledovat svůj profil na Facebooku nebo jinde, kupte si prostě telefon, který to neumí, a hotovo. Pokud budete potřebovat telefonovat nebo poslat někomu esemesku, zvládnete to i na tlačítkovém přístroji bez mnoha jinak obvyklých funkcí.

Prodeje rostou

Psycholožka Daria Kussová z Nottingham Trent University se kromě jiného zabývá používáním chytrých telefonů. Uvádí, že se u uživatelů může vyvinout skutečná závislost. Lidé si to prý uvědomují a připouštějí, neumějí to ale zastavit.

Před úplnou ztrátou kontroly se tedy někteří brání svérázně. Pořízením hloupého telefonu. Mimochodem, celosvětové prodeje smartphonů vzrostly v loňském roce o 2 %, přičemž prodeje hloupých telefonů o 5 %.

foto: Shutterstock, zdroj: The Drum