Pokud jste byli v poslední době v Asii, asi jste si všimli, že lidé na ulicích už nesledují cestu ani jiné lidi, ale pouze své mobily. Pro ty, co si během chůze po chodníku chtějí v klidu zkontrolovat účet na Instagramu, aniž by se museli bát nárazu do pouliční lampy, auta nebo kola, v Číně vymysleli řešení. Lidem, závislým na nekonečném sledování displeje mobilního telefonu, zde slouží první „bezpečné cesty“. Ty tak trochu připomínají evropské stezky pro cyklisty.

Související…

Mobily jsou nástroje, nedělejme z nich zlatá telata
Zdeněk Strnad

V čínském osmimilionovém městě Si-an, které vyniká kromě jiného starověkými památkami a blízko něj se nachází i Terakotová armáda, obrovská hrobka císaře, kterou chrání stovky soch vojáků, se rozhodli vyjít chodcům, kteří i v pohybu musejí koukat na telefon, v podstatě naproti.

Bezpečnost především

Právě pro ně byla zřízena jakási speciální stezka, kde mohou bez obav za chůze civět na displej. Zatím se tento pokus uchytil v interiéru. Místní nákupní centrum protíná 100 metrů dlouhý a 80 centimetrů široký koridor s dostatkem prostoru pro chodce, kteří právě využívají telefon. Chodníček je označen obrázkem mobilního telefonu, zatímco vedle je tento obrázek přeškrtnutý, aby bylo jasné, kam mají kroky mobilních závisláků směřovat.

S podobným nápadem koketovali ve Spojených státech, když nakonec rozdělili chodník pro lidi bez telefonů a s telefony. Šlo ale o sociální experiment.

V Číně byl první „telefonní“ pruh z bezpečnostních důvodů zaveden už v roce 2014 v Čchung-čchingu, protože místní strážníci až příliš často museli řidiče aut odklánět od kraje chodníku, ke kterému se nebezpečně blížili chodci s telefony. Stačil totiž krok vedle a chodec se mohl ocitnout pod koly auta.

Možná se vám zdá podobné opatření úsměvné a typicky „čínské“, ale vězte, že ve zmíněném roce 2014 s podobným nápadem koketovali ve Spojených státech, když nakonec rozdělili chodník pro lidi bez telefonů a s telefony. Tato akce ve Washingtonu byla ale součástí sociálního experimentu televizní stanice National Geographic.

foto: Profimedia, zdroj: Cnet.com