Profesor vchází do třídy, všichni studenti něco ťukají do klávesnic svých notebooků. Vyzve je, aby své počítače vypnuli, studenti kroutí hlavou a považují to za vtip. Notebook používají při psaní poznámek, ale na druhou stranu chápou, že ruší jejich pozornost.

Neochotně si své miláčky sbalí do batohů a samozřejmě u toho reptají. Digitální zařízení jsou určená ke zvýšení produktivity, ale někdy se opravdu vyplatí je nechat být. V případě, že je třeba se soustředit, třeba na výklad na přednášce.

Související…

Jsme pořád "busy", ale v práci toho víc neuděláme
Jaromír Hasoň

A nejde jen o školu, multitasking (či spíše pokusy o něj) během pracovních schůzí prý stojí firmy globálně až 450 miliard dolarů ročně. Přiznejte si, že i vy jste někdy na schůzi dělali něco úplně jiného a vaši pozornost poutal právě notebook. Přemýšlet nad tím, co vám říká kolega, a zároveň dělat jinou náročnější činnost (třeba vyplňovat nějakou tabulku) prostě nejde a právě nepozornost potom stojí firmu obrovské peníze.

Neudržíte pozornost

Je sice možné mezi podobnými činnostmi „přepínat“, ale pokud dělíte pozornost mezi počítač a kolegu, neuděláte pořádně nic. Každá textovka nebo zpráva na sociálních sítích vás dokáže spolehlivě vyrušit tak, že se budete těžko vracet k přetrženým myšlenkám. Obrazovku nebo displej je prostě lepší v případě potřeby pozorného vnímání okolí vypnout, protože existuje mnoho činností a jevů, které vás budou rozptylovat.

Jak stanovit pravidla, která předejdou zbytečné ztrátě koncentrace na schůzích?

Místo notebooků na podobných jednáních povolte papír a tužku (někdy je opravdu třeba zapsat si poznámku) a buďte důslední, radí zakladatelka startupu FeeFighters z Chicaga Stella Garberová. Při schůzích, které probíhají virtuálně prostřednictvím displeje, je podle ní třeba vypnout veškeré ostatní aplikace a upozornění a minimalizovat tak šanci, že se na obrazovce začne dít něco dalšího. Odborníci také tvrdí, že díky vypnutí počítačů na schůzích získáte více času a šanci být neverbálně v kontaktu s kolegy. Navíc, pokud budete psát poznámky ručně, více si zapamatujete.

A pokud jsou na poradě stejně lidé vyrušováni mobily a laptopy? Prostě je před poradou vyberte do košíčku. V práci je můžete vrátit už po poradě, nikoli až na konci školního roku.

foto: Profimedia, zdroj: Trello Blog