Už když parkujete u pumpy na předměstí Oxfordu, cítíte, že jste v poněkud jiné Anglii. Zákazníci jsou lépe oblečení, hubenější, nekupují si zákusky plné cukru a tuku. Diplom jim sice nečouhá z kapsy, ale od pohledu jsou vzdělanější a bohatší než (my) ostatní. Dokonce i gin vyráběný v Oxfordu je lepší, jeho dávnověká receptura, plná organických bobulí, je sofistikovanější... A teď anglické stověžaté město drží další prim: při rozvodu se poprvé manželé soudí o elektronický majetek.

Probíhají tu v současné době dokonce tři rozvody, kde jsou součástí rozvodového řízení Bitcoiny, ve dvou případech jde o malé částky nebo manželé odmítají uvést, kolik peněz bylo do kryptoměn investováno, ovšem ve třetím se pár soudí o 600 000 liber. Muž v říjnu 2016 investoval 80 000 do kryptoměn: Bitcoin, Litecoin, Ripple a Ethereum. Jejich cena se vloni v prosinci vyšplhala na 1 000 000 liber a nyní po poklesu se odhaduje na 600 000 liber. 

Právníci předpovídají, že bude následovat řada dalších kryptorozvodů, kde se obě strany snaží dohledat a rozplést elektronický majetek, jehož hodnota se rychle mění. Zároveň jde o šedou zónu, tyto měny nepodléhají regulaci a daním. 

Právník Mark Phillips, který je partnerem v Oxfordské kanceláři firmy Royds Withy Kings, k tomu pro Times říká: „Kryptoměny pomohly některým klientům dosáhnout obrovských zisků s velmi malou vstupní investicí; vzhledem k tomu, jak tyto měny fungují, je velmi snadné jejich existenci skrýt. Pokud partner své kryptoinvestice nepřizná, je docela možné, že zůstanou skryté. Dohledávat je bude nesmírně zdlouhavé a drahé.“

foto: Pexels.com