Ach, ty radosti rodinných dovolených! Cestování s dětmi je jako honit kočky v bludišti plném překážek nebo žonglovat s hořícími pochodněmi. Slibuje dobrodružství, odpočinek a sbližování, ale přiznejme si, že cestovat s našimi ratolestmi může být také jednosměrnou jízdenkou do chaosu nebo rodičovského pekla.

Ale nebojte se, milí rodičové. My vám kryjeme záda a sestavili jsme pro vás snad i humorný návod, jak na cestách s vašimi malými postrachy (nebo anděly?) neztratit zdravý rozum.

Pravidlo č. 1: Nikdy nepodceňujte přípravu

Než se vydáte na cestu, připravte se, jako byste se chystali vstoupit do gladiátorské arény. Sestavte si seznam všeho, co je třeba udělat, a to stejně pečlivě jako seznam vánočních přání vašeho dítěte. Nezapomeňte si přibalit základní věci s ohledem na věk dítěte, jako jsou pleny, ubrousky, svačiny, hračky, a především nekonečnou zásobu trpělivosti. Navíc by všechno mělo být inspirující, motivují a zábavné. Jak na to? Zeptali jsme se několika rodičů:

Klára, 24 let, maminka čtyřletého Vašíka: „Samolepkové knížky jsou dar z nebes. Syn si je může dočasně nalepit na cokoli – na sedačky, na okna, na váš obličej  – a zabaví se na celé hodiny.“

Dominika, 38 let, maminka 3 dětí, nejmenší Stelinka 7 let: „Beru s sebou tabuli a fixy. Je to jako přenosný výtvarný ateliér a mnohem snáze se mažou stopy na tabuli než stopy na čalounění auta.“

Petr, 39 let, táta 3letého Marka: „Investujte do dětských sluchátek. Pusťte si film a budete mít klid, a navíc vám v hlavě nebude znít 'Baby Shark' ještě několik dní.“

Petra, 41 let, máma 7leté Oldřišky: „Nikdy nepodceňujte sílu úplatků. Jsem známá tím, že výměnou za dobré chování slíbím na příštím odpočívadle zmrzlinu.“

Dominika, 38 let: „Vždycky s sebou beru malou chladničku s krabicemi džusu a plátky ovoce. Díky tomu nemusíme každých 30 minut zastavovat, protože to nejoblíbenější mají děti po ruce.“

Markéta, 31 let: „Máme určenou 'tašku na zábavu' s hračkami a hrami s překvapením. Je to pro děti něco jako truhla pokladů, která je zabaví na celé hodiny. Je skvělá hlavně v letadle nebo ve vlaku.“

Pravidlo č. 2: Zábava je potřebná vždy a všude, dětmi jsme jen jednou

Děti se potřebují bavit, stejně jako k dýchání potřebují kyslík. A právě tady přichází na řadu zábava. Naložte jim do batohů nebo do kufru jejich oblíbené audioknihy, pohádky, podcasty a hudební playlisty.

Tajemství, jak přežít rodinnou dovolenou se zdravým rozumem: Pamatujte, že každá cesta je dobrodružství, i ta plná záchvatů vzteku a rozlitých džusů.

Přenosné DVD přehrávače jsou záchranou, a pokud máte tablet, stáhněte si interaktivní aplikace a hry, které nevyžadují připojení k internetu. Bonusové body získáte, pokud své dítě přesvědčíte, že počítání krav je na cesty ta nejlepší hra.

Pravidlo č. 3: Svačinový arzenál

Svačiny jsou dalším klíčem k úspěchu výpravy. Tedy pokud máte jedlíka. Ale i tak, určité pamlsky fungují na všechny děti, stejně jako na pejsky. Zásobte se svačinami, které nadělají alespoň o trochu méně špíny než soutěž v pojídání špaget, jsou zábavné a vzrušující. Máme na mysli třeba cereální tyčinky, plátky barevného ovoce a mini sendviče. Ale pozor, příliš mnoho cukru může z vašeho auta anebo vlakového kupé udělat pojízdný cirkus.

Pravidlo č. 4: Autochladnička je vynikající pomocník

Pokud cestujete autem, zvažte investici do autochladničky. Zabalte do ní snadno stravitelné potraviny, jako jsou jogurty, sýrové tyčinky a předem nakrájená zelenina. A nezapomeňte na zavírací kelímky s brčkem a pitím, jinak budete mít na rukou džusíkovou fontánu.

Pravidlo č. 5: Časté zastávky jsou nutností i zpestřením

Dělejte časté zastávky – nejen kvůli vám, ale i kvůli dětem. Děti si potřebují protáhnout nohy a vy si budete potřebovat odpočinout od nekonečného sborového dotazování „Už jsme tam?“ Najděte odpočívadla s dětskými hřišti nebo nechte děti jednoduše pár minut běhat v bezpečném prostoru. Věřte nám, stojí to za ten čas navíc.

Protáhnout se můžete během pár minut na odpočivadle, anebo si přestávku zpestřit výletem do okolí. (zdroj: Shutterstock)


Pravidlo č. 6: Dávejte pozor na čas na spaní

Pokud vaše dítě stále ještě přes den spí, naplánujte si cestu podle jeho rozvrhu. Nic se nevyrovná klidné jízdě autem a spící dítě vám tento klid může dopřát. Buďte však připraveni na náhlou proměnu ze Šípkové Růženky v Hulka, pokud se váš „andílek“ probudí předčasně.

Pravidlo č. 7: Dobře zvolená autosedačka nebo pohodlné místo

Ujistěte se, že je autosedačka vašeho dítěte správně nainstalovaná a že je mu pohodlná. Spokojené dítě = méně ukňourané dítě. Vezměte s sebou také jeho oblíbený polštář nebo deku pro ještě větší pohodlí a bezpečí, zejména pokud vyrážíte na dlouhou cestu.

Pravidlo č. 8: Hrajte si na špióna a jiné osvědčené hry

Když všechno ostatní selže, uchylte se ke starým hrám. Zahrajte si hru „Já-špión“, bingo s poznávacími značkami nebo 20 otázek. Tyto klasické hry zachraňují zdravý rozum rodičů již po několik generací.

Jak se hraje na Špiona?

Hra na špiona je zábavná a rodinná hádací hra, kterou mohou hrát děti téměř každého věku. Protože se jedná o hru na otázku a odpověď, nepotřebujete ke hře žádné pomůcky, doplňky, karty ani desky, což znamená, že ji můžete hrát kdekoli a kdykoli, pokud máte alespoň dva hráče. Hra přitom testuje a rozvíjí postřeh a pozorovací schopnosti, rozšiřuje slovní zásobu a lze ji použít k výuce malých dětí o písmenech, jménech, tvarech a předmětech. Je to také zábavný způsob, jak si ukrátit čas, když jste na výletě, čekáte na nástup do vlaku, letadla nebo autobusu, na rodinné dovolené, v čekárně, při nakupování nebo pokud hledáte něco na hraní s přáteli. Prostě jen hledejte něco, co je kolem vás – barvu, tvar, konkrétní předmět. Zábava zaručena.

Pravidlo č. 9: Zůstaňte „v zenu“, i když asi bez nirvány

Nezapomeňte, že dospělý jste tu vy. I když vaše dítě začne najednou nekontrolovaně křičet nebo se rozhodne, že házení pastelek na vaši hlavu je zábavná hra, zachovejte klid. Zhluboka se nadechněte a připomeňte si, že i to jednou přejde. Pokud vše ostatní selže, zkuste si hlasitě zazpívat, abyste přehlušili chaos. Dýchání je základ.

Pravidlo č. 10: Nepodceňujete obecná pravidla

  • Vezměte si s sebou náhradní oblečení pro dítě (a možná i pro sebe, jen pro jistotu).
  • Přibalte malou lékárničku pro případ drobných zranění a nehod.
  • Důležité dokumenty, jako jsou pasy, občanské průkazy a cestovní pojištění, mějte na bezpečném a snadno dostupném místě.
  • Nezapomeňte na hračku na mazlení, dudlík nebo jinou cennou věc, bez které vaše dítě nemůže spát (a žít).

Tak, tady to máte, milí rodiče: tajemství, jak přežít rodinnou dovolenou se zdravým rozumem. Pamatujte, že každá cesta je dobrodružství, i ta plná záchvatů vzteku a rozlitých džusů. Přijměte chaos jako součást vašeho rodičovského života – slibujeme, že jednoho dne se budete smát tomu, jak vaše dítě trvalo na tom, že chce projít letištní kontrolou v kostýmu superhrdiny.

Šťastnou cestu a ať je vaše cesta naplněná spíše úsměvy než křikem!

Související…

Pouť do Santiaga s dětmi? Určitě, vše proběhlo hladce a stmelilo nás to, říká Erika Bach
Milada Kadeřábková

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek