Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo žít ve světě, kde jsou si muži i ženy zcela rovní? Podle zprávy Světového ekonomického fóra a Global Gender Gap Reportu pro rok 2023 si na to pravděpodobně počkáme až do roku 2154.

Vzhledem k tempu současného vývoje rovnoprávnosti žen a mužů to potrvá ještě 131 let, než se dostaví sjednocující a skutečně převratné změny. Zároveň některé země jsou k dosažení genderové parity významně blíže než jiné. Například severské země si v žebříčku fóra nejen pro rok 2023 vedou skvěle.

Island si udržuje první místo již čtrnáctým rokem s více než 90% paritou z celkových 100 %, následuje Norsko s 89 % a na místě třetím najdeme Finsko s 86 %. Pouze tři země z top 10 se nachází mimo Evropu – Nový Zéland, Nikaragua a Namibie.

Vzhledem k tempu současného vývoje rovnoprávnosti žen a mužů to potrvá ještě 131 let, než se dostaví sjednocující a skutečně převratné změny.

Global Gender Gap Index celosvětový stav genderové otázky analyzuje již od roku 2006 a vždy zohledňuje čtyři klíčové kategorie: zapojení do ekonomiky a profesní příležitosti, vzdělání, zdraví a politika.

Nejvíce genderově vyvážené země

10. Belgie

9. Litva

8. Namibie

7. Nikarague

6. Německo

5. Švédsko

4. Nový Zéland

3. Finsko

2. Norsko

1. Island

Související…

Gender pain gap: Mužská bolest má přednost
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, zdroj: World Economic Forum