Hlavní město Rakouska si udrželo pozici v prestižním žebříčku Global Liveability Index. Výsledky hodnocení přinesl online server The Independent. Zpráva uvádí, že tzv. Město hudby je ideálním místem k životu, protože „nabízí nepřekonatelnou kombinaci stability, dobré infrastruktury, skvělého vzdělávání, zdravotních služeb a spoustu kultury a zábavy“.

Celkové skóre v žebříčku – maximum je 100 – se určuje na základě zkoumání řady faktorů, včetně kvality zdravotnictví, školství, infrastruktury, kulturní vyžití a tak dále. Dánská Kodaň si obhájila 2. místo a podle hodnocení svým obyvatelům poskytuje obdobnou životní úroveň jako Vídeň.

Města ve Spojeném království patří mezi evropská města s nejvýraznějším poklesem. Tři z nich v žebříčku opět klesla na nižší pozice – Edinburgh (58. místo), Manchester (44. místo) a Londýn (46.místo). Západoevropská města v letošním roce klesla obecně, důvodem je zvýšený počet protestních akcí a občanských nepokojů – to má negativní vliv na posuzovaný faktor stability.

Město hudby je ideálním místem k životu, protože „nabízí nepřekonatelnou kombinaci stability, dobré infrastruktury, skvělého vzdělávání, zdravotních služeb a spoustu kultury a zábavy“.

 

Frankfurt a Amsterdam vypadly z top 10, přestože v roce 2022 obsadily 7. a 9. místo. Odklon od pandemických omezení pomohl zejména australským městům Melbourne a Sydney, ty se po prudkém propadu letos umístily na 3. a 4. místě. Největší zlepšení bylo zaznamenáno v asijsko-pacifickém regionu, který dosáhl skóre 73,5 ze 100, což představuje obdivuhodný nárůst oproti loňskému číslu 69,1.

Nejvíce ze všech měst pak poskočil Wellington na Novém Zélandu – 23. pozice. Zpráva z roku 2023 také ukazuje významně vyšší čísla v kategorii s názvem Index životaschopnosti. Ten letos dosáhl svého patnáctiletého maxima. Důvodem je pozitivní posun mnoha zemí od covidu-19 a zlepšení zdravotní péče i vzdělávání v celé Asii, na Středním východě i v Africe.

Top 10 měst pro život

10. Auckland, Nový Zéland a Ósaka, Japonsko

9. Toronto, Kanada

8. Ženeva, Švýcarsko (Ženeva je však také jedním z nejdražších měst pro život)

7. Calgary, Kanada

6. Curych, Švýcarsko

5. Vancouver, Kanada

4. Sydney, Austrálie

3. Melbourne, Austrálie

2. Kodaň, Dánsko

1. Vídeň, Rakousko

Související…

Vítejte v Kodani, nejšťastnějším a nejzdravějším městě Evropy
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Indepdendent.co.uk