Naše děti jsou naším nejvzácnějším pokladem, který bychom měli chránit a pečovat o něj. A jako každý poklad si zaslouží naši pozornost, úctu a obdiv. Měli bychom si vážit každého okamžiku, kdy s nimi můžeme být, každého jejich slova, každého úsměvu.

Není dobré je chválit za každou maličkost, ale ani kritizovat za každou chybu, stavět je na piedestal, nebo podkopávat jejich víru v sebe sama. Ale měly by vědět o své jedinečnosti, protože jim to pomůže rozvíjet sebeúctu, sebevědomí a sebepřijetí.

Jak můžeme dětem pomoci?

Děti potřebují naši lásku, péči, podporu a vedení. A také slyšet pravdu. Pravdu, která není zamlžená nebo zamlčená. Pravdu, která je upřímná, otevřená, odvážná a laskavá. Potřebují cítit, že jsme tu pro ně, že jim nasloucháme, že jim pomáháme, že jim důvěřujeme. Potřebují vědět, že jsme na jejich straně a že je máme rádi takové, jací jsou. Pravda je jednou z nejdůležitějších hodnot, které dětem můžeme předat. Je to příležitost projevit naši důvěru a respekt k dětem.

V životě se potýkáme s různými tématy, která jsou velmi důležitá, například život a smrt, válka a mír, příroda a životní prostředí atd. Musíme být schopni je vnímat a hodnotit s respektem k sobě i k druhým. Jsou citlivá, protože se týkají našich emocí, názorů a postojů, které mohou být různé, nebo dokonce protichůdné a vyžadují od nás schopnost spolupracovat s lidmi různých kultur a tradic.

„Když zemře člověk, zavře se jedno okno do vesmíru“ – Gustav Fechner

Nejlepším způsobem, jak dětem pomoci náročná témata zpracovat, je vést s nimi otevřený, upřímný a podnětný dialog, který není pouhým konstatováním faktů nebo přesvědčováním. Je to společné hledání pravdy nebo řešení. Vyžaduje respektující a empatický přístup. Děti mají právo na svobodu projevu a svobodu myšlení. Neodsuzujme nebo nekritizujme jejich názory nebo projevy emocí, snažme se porozumět způsobu jejich myšlení. Abychom dětem složité a někdy kruté aspekty reality vysvětlili, můžeme použít jednoduchá slova a příklady z jejich každodenního života.

Říkejme jim pravdu o válce

Válka je složitý a komplikovaný jev, který má mnoho příčin a následků. Děti mají vědět, že to není hra anebo film. Válka není normální stav lidské společnosti. Je to výjimečná a nežádoucí situace, která porušuje lidská práva. Je to selhání dialogu a spolupráce mezi národy, které má negativní dopady na všechny zúčastněné strany. Kromě toho, že ničí rodiny, způsobuje také škody na životním prostředí, kulturním dědictví a ekonomice, které napravit bude trvat desetiletí, půjde-li to vůbec.

Válka je bohužel součástí lidské historie a současnosti. Děti by o existenci válek vědět měly – je to realita, které musíme čelit. Nemyslím si, že máme dětem lhát o tom, proč vzniká válka, co se během války děje nebo jaké jsou její důsledky. Ale měli bychom respektovat jejich věk a zkušenosti.

Pravdivé informace o smrti a válce jsou formou vyjádření respektu k dítěti. (zdroj: Shutterstock)


Domnívám se, že máme sdělit dětem pravdu o válce tak, aby jim pomohla rozvíjet schopnost kriticky uvažovat, vcítit se do situace a projevovat soucit. Děti musí vědět, že žádná válka není konec příběhu. Je to jen jedna kapitola v dlouhé historii lidstva. Existují také příběhy o míru, naději, odpuštění a usmíření. Jsou na světě lidé, kteří se snaží války zastavit a napravit škody, které způsobují.

Říkejme jim i pravdu o smrti

A co když zemře někdo blízký – jak bychom měli dětem vysvětlit, co se stalo? Máme jim lhát a říkat, že ten člověk odešel na dlouhou cestu nebo spí? Nebo máme být upřímní a říkat jim pravdu?

Smrt je součástí života, které jednou bude čelit každý z nás. Pro dospělé je to často těžké téma, kterému se raději vyhýbají. Pro děti je to ale ještě složitější, protože nemají dostatek vědomostí a pochopení, co smrt vlastně znamená a jak se s ní vyrovnat. Pokud dětem nevysvětlíme, co se stalo, mohou díky vnímanému utrpení v nejbližším okolí dojít k závěru, že co se stalo, je jejich chyba. Mohou si myslet, že se vrátí nebo že ho mohou nějak kontaktovat. To může způsobit falešné naděje a následně frustraci.

Když mlčíme a nedáváme jim prostor pro vyjádření emocí, mohou se cítit osamělé nebo odmítnuté. Všechny tyto reakce mohou negativně ovlivnit jejich sebevědomí, důvěru a vztahy s ostatními. Proto je lepší být upřímný a citlivě říci pravdu.

Například pokud se dítě ptá, co je to smrt, můžeme mu vysvětlit, že když někdo umře, znamená to, že jeho tělo už nefunguje a už se nikdy neprobudí, ale jeho duch zůstává s námi a můžeme ho vnímat v našem srdci a v našich vzpomínkách. Pokud se dítě ptá, kde je teď ten, kdo zemřel, můžeme mu odpovědět, že je na místě, kde je klid a mír, že to je něco, co se dříve nebo později stane každému člověku a zvířeti, že je to jednoduše součást života.

„Nikdy se nebojte být jiní. Nikdy se nebojte říkat pravdu. Nikdy se nebojte snít velké sny.“ – Dwayne Johnson

Je důležité odpovídat na otázky pravdivě a upřímně. Tímto způsobem dítěti umožníme lépe porozumět svému světu a svým pocitům.

Buďme příkladem v každodenním životě

Problémy, které nás v životě potkávají, zkouší naši sílu a odvahu. Ať už jsou jakékoliv, je důležité, aby děti věděly, že existuje způsob, jak je řešit konstruktivně. To znamená tak, aby řešení bylo prospěšné pro děti samotné i pro ostatní. Tím jim pomůžeme rozvíjet dovednosti jako logické myšlení, kreativita, sebevědomí, spolupráce a komunikace.

Děti jsou velmi ovlivnitelné tím, co vidí a slyší kolem sebe. Proto je naší zodpovědností jako dospělých být jim příkladem lidskosti v každodenním životě. Není to vždy snadné, ale je to velmi důležité a smysluplné. Tím, že budeme lidskými, pomáháme vytvářet lepší svět pro nás i pro budoucí generace. Děti si totiž pamatují nejen to, co jim řekneme, ale hlavně to, co jim ukážeme svým chováním.

Shrnutí

Témata smrti a války jsou velmi důležitá a citlivá. Vyžadují od nás opatrnost, ohleduplnost a zodpovědnost a zároveň nám nabízejí příležitost, abychom podpořili děti v jejich růstu, učení a rozvoji. Můžeme jim pomoci pochopit svět, sebe sama a ostatní, pomoci najít smysl, hodnotu a štěstí v životě.

Děti by měly vědět, že pravda je cenná a lhaní má negativní následky. Měli bychom jim dávat příklady, jak se vyrovnat s pravdou, přestože je někdy těžká nebo bolestivá. Říkat dětem pravdu o životě znamená respektovat jejich zvídavost a inteligenci, ale také chránit jejich citlivost a bezpečnost. Je to jeden z nejlepších darů, které jim můžeme dát jako rodiče, učitelé nebo přátelé.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek