Multižánrový festival Cybertown opět ožije mezi 13. a 16. červencem 2023. V areálu bývalé raketové základny v Bratronicích  nedaleko Kladna již podruhé vyroste živoucí sci-fi městečko s bohatým programem pro příznivce cyberpunkové a postapokalyptické estetiky. 

Návštěvníci se mohou těšit na multižánrový festival, con s přednáškami a workshopy i LARPové (Live Action Role Play) prvky. Vše se odehrává ve fungujícím městě budoucnosti s vlastní ekonomikou a příběhovou linkou či úkoly podobnými RPG hrám. Každý si tak může z festivalu učinit vlastní zážitek šitý na míru svým preferencím a dopřát si imerzivní akci v prostředí blízkém oblíbeným hrám jako Cyberpunk 2077, Fallout, Borderlands, Stalker nebo filmovým sériím Mad Max či Blade Runner.

Festival oživlé budoucnosti

Pojem „living history“ odkazuje na přesnou rekonstrukci života v různých historických epochách. Cybertown v podobném duchu přináší možnost zapojit se do konceptu „living future.“ Ten sice nemá pevně dané kontury, dané dostupnými poznatky o našich předcích, několik pravidel však přináší. Za branami města platí kostýmová povinnost, která je jedním z klíčových prvků pro tvorbu atmosféry. Není však třeba nechat se jí odradit. Město je otevřeno všem: od bohatých zástupců korporací po sběrače prolezlých součástek, takže kostým lze pojmout i minimalisticky. Inspiraci nabízejí sociální sítě festivalu.

Zdroj: Cybertown


Návštěvníci se také mohou těšit na kmeny a frakce, které se starají o podstatnou část programu a zároveň přispívají k živému obrazu výspy technologií uprostřed divoké pustiny. Ve městě také platí kredity, speciální měna, s jejíž pomocí lze získat různé výhody či zpřístupnit některé unikátní části programu.

Přednášky od předních zástupců české sci-fi

V rámci přednášek vystoupí režisér připravovaného snímku Bod obnovy Robert Hloz. Očekávaný film s cyberpunkovou tematikou aspiruje na titul prvního „opravdového“ českého sci-fi filmu. V programu nesmí chybět jeden z nejvýraznějších autorů české fantastiky František Kotleta. Fanoušci postapa by zas neměli minout duo matadorů urbexové scény (prozkoumávání opuštěných měst, továren či jiných objektů), kterými jsou Unlimited Freedom Ritchie a Radioactive Explorer. Cyberpunková témata zase pokryjí autoři populárně vědeckého projektu Vědátor.

Workshopy dají účastníkům možnost zdokonalit se v sebeobraně s mistrem bartitsu Robertem Waschkou, vyzkoušet si jízdu na monobiku, vyrobit si fotoaparát z plechovky nebo třeba zjistit, jak se starat o zvířata po pádu civilizace. 

Odpočinkový program zpestří již tradičně kino pečlivě vybraným mixem kultovních sci-fi klasik i nejzajímavějších snímků let nedávných.

Zdroj: Cybertown


Hudební program, lasery a taneční show

Čtveřice stageí ožije pestrými hudebními žánry. Mezi nejznámější tuzemské interprety patří např. thrash-rock'n'rollová kapela Hentai Corporation, horrorcore v podání Sodomy Gomory či WWW Neurobeat, v jejichž tvorbě se potkává hiphop s vlivy podmanivé elektroniky. Z Polska zase dorazí electro metaloví Jeremiah Kane a dojde i na laserový power metal z daleké Andromedy AstroKing. 

Kluby v útrobách bunkrů rozduní DJs. Z předních zástupců tuzemské scény zahrají Nika 77, Triptofun, Retroboy 64, Smeti, Namax a další.

Fantastickou podívanou přinesou i lightshow v podání skupin BoomCats, T.E.T.R.I.S nebo Tritium. Spojení bubenických rytmů a žonglerských hrátek s ohněm zase nabídne Tribo Fuego. 

Víc než jen festival

V průběhu celého festivalu se mohou účastníci sami nebo v malých skupinkách zapojit do detektivní hry, která je zavede do řady lokalit po celém areálu s připravenými hádankami. Plnit také mohou úkoly pro “Stínové běžce” nebo se vložit do zápolení jednotlivých frakcí.

Výše uvedené představuje pouze zlomek aktivit, které Cybertownu 2023 svým návštěvníkům nabídne. V první řadě jim však umožní prožít s podobně naladěnými lidmi unikátní příběh ve světě plném rzi, neonů i podivných sci-fi gadgetů a odnést si zážitek na celý život. 

Vstupenky za 3223 Kč jsou k dispozici do 30. 6. na https://events.subculture.cz/cbtown23

Festival je pořádaný na dobrovolnické bázi spolkem Raketová základna Bratronice. Veškeré finanční prostředky ze vstupného jsou použity na jeho organizaci, případně rozvoj areálu Základny.

Související…

Cybertown 2022: Postapo budoucnost září neonovými světly
Zdeněk Strnad
 

foto: Cybertown.cz, zdroj: Cybertown.cz