My lidé jsme od přírody společenští tvorové. Abychom mohli žít spokojeně, potřebujeme mít ve svém životě kvalitní a fungující vztahy. Samozřejmě dokážeme být někdy šťastní i sami se sebou, ale z dlouhodobého hlediska musíme cítit od blízkých lásku, podporu a respekt. Pokud tomu tak není, upadáme do stavů osamělosti, odloučení a izolace.

Vztahy jsou také nejčastějším důvodem, proč lidé začínají chodit na terapie. Když vidíme, že věci nefungují tak, jak by měly, a nedokážeme být šťastní, docházíme k uvědomění, že problém je potřeba řešit s odborníkem.

A co vyplývá z jejich zkušeností? Podle psychologa Marka Traverse bývá kámen úrazu ve způsobu, jakým konflikty řešíme. Mluví konkrétně o dvou vzorcích chování, které při častém opakování dokáží vztahy narušit. Které to jsou?

1. Terapie mlčením

Jedná se o pasivně agresivní manipulativní techniku, kterou lidé ve vztazích používají, aby získali zpět kontrolu. Záměrně neodpovídají na otázky a omezují oční kontakt s partnerem. Ze studie o terapii mlčením z roku 2008 vyplynulo, že:

  • tuto techniku někdy použila více než polovina lidí, žijících v manželství,
  • využívají ji častěji ženy než muži,
  • jakmile ji člověk jednou použije, je pravděpodobné, že se k tomu bude uchylovat opakovaně.

Pokud potřebujete v určité fázi hádky přestat mluvit, nedělejte to pasivně agresivním způsobem, ale v klidu partnerovi řekněte, že potřebujete čas v tichosti na srovnání myšlenek, a dejte si od řešení problému pauzu.

Ačkoliv strategií mlčení můžete někdy dosáhnout svého, rozhodně se nejedná o zdravé řešení konfliktu. Existují dospělejší způsoby, jak konfrontaci zvládnout.

Pokud potřebujete v určité fázi hádky přestat mluvit, nedělejte to pasivně agresivním způsobem, ale v klidu partnerovi řekněte, že potřebujete čas v tichosti na srovnání myšlenek, a dejte si od řešení problému pauzu. Jakmile se uklidníte a zpracujete situaci, zkuste si znovu promluvit.

2. Jak ty na mě, tak já na tebe

Když nás něco rozčílí, máme tendenci rychle reagovat, a to ne vždy tím nejrozumnějším způsobem. Někdy to proto končí tak, že konflikt zbytečně eskalujeme, protože máme chuť druhému oplatit to, že nás naštval, a uděláme něco, čím ho naštveme „na oplátku“. A z leckdy snadno řešitelné situace se tak stane mnohem větší problém.

Výzkumy jasně ukazují, že odpuštění je pro vaše dlouhodobé duševní zdraví vždy lepší volbou než pomsta. Některé prohřešky a hádky mohou průběh vašeho vztahu navždy změnit, ale to neznamená, že nemůžete odpustit.

Máte máslo na hlavě?

Jak již bylo zmíněno, k těmto nezralým způsobům řešení konfliktu se uchyluje velké množství z nás. Ale není potřeba se za to pranýřovat: důležité je si chybu uvědomit a začít pracovat na změně.

Pokud se posunete k lepšímu konfrontačnímu stylu a zaměříte se znovu na štěstí, které vám vztahy s blízkými přinášejí, a to i ty náročné, můžete propojení s lidmi ve vašem životě posunout na novou úroveň.  

Související…

Hádky mezi partnery prostě nemají vítěze. Pravdu při nich totiž nemá ani jeden
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today