Užívání konopí může významně snížit pravděpodobnost mozkové mrtvice, tvrdí nová studie. Vědci z Texaské univerzity v Dallasu zjistili, že látky obsažené v této rostlině – kanabinoidy, terpeny a další – zlepšují oběh krve a kyslíku v těle, čímž snižují riziko krevních sraženin a mrtvice.

Vedoucí výzkumu Dr. Francesca Filbeyová uvedla, že hlavní psychoaktivní látka v konopí, tedy THC (tetrahydrokanabinol), uvolňuje tepenní stěny, což vede k snížení krevního tlaku a zvýšenému průtoku krve do tkání. „Předchozí výzkum účinků konopí pak ukázal změny v kognitivních funkcích, jako je paměť, a též ve funkcích exekutivních,“ dodala Filbeyová v tiskové zprávě.

Uživatelům konopí se lépe okysličuje mozek

Výzkumný tým pracoval se 175 dobrovolníky, z nichž 74 konopí užívalo a 101 nikoliv. Studie trvala 60 dní a všichni účastníci abstinovali vždy 72 hodin před vyšetřením. Kritéria pro zařazení do skupiny uživatelů byla poměrně přísná – daný jedinec musel splňovat podmínku, že za svůj život konopí užil minimálně 5000krát, což je „poměrně“ vysoké číslo.

V průběhu samotných pokusů byla všem dobrovolníkům několikrát provedena magnetická rezonance. Hladiny THC a jeho metabolitů pak byly zjišťovány rozborem moči. Ukázalo se, že pravidelní konzumenti konopí měli oproti kontrolní skupině vyšší obecnou extrakční frakci kyslíku (OEF) a metabolickou spotřebu kyslíku mozkem, což laicky řečeno znamená, že se jim lépe okysličuje mozek.

V souvislosti s legalizací konopí nabývají zdravotní výzkumy na důležitosti

Výsledky už se berou vážně

Vědci dále zjistili, že průtok krve mozkem (CBF) v části zvané putamen (ten se nachází u spodní části předního mozku a jeho funkce souvisí s učením) byl u uživatelů konopí vyšší než u ostatních, což je také pozitivním zjištěním. „Momentálně je konopí nejčastěji užívanou zakázanou drogou,“ uvedla Dr. Filbeyová. „Jak po celém světě postupuje jeho legalizace, ať už k léčebným nebo rekreačním účelům, jsou vědecky ověřené poznatky o neurofyziologických změnách a dopadech na zdraví a výkon mozku čím dál tím relevantnější.“  

Tato práce ukazuje, že užívání konopí může zlepšovat důležité vlastnosti krve (okysličení apod.) a jejího toku v našem těle, především pak v mozku. Je ale důležité mít na paměti, že obdobné výzkumy jsou teprve v plenkách a že užívání konopí s vyšším obsahem THC, které krevní tlak snižuje, může být problémové pro jedince trpící na nízký tlak.