I v pražském centru můžete narazit na poklady tradiční lidové kultury. Pomlázka k českým Velikonocům neodmyslitelně patří, a proto by neměla v pondělí chybět v žádné domácnosti. Upleťte si takovou, která vám vykoleduje nejvíce vajec.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad jsme narazili na Pavlínu Šerberovou a Drofteie Bodnariuka, kteří se pletení pomlázek věnují již od svého mládí. „Je to dlouhý proces. Koncem února obujeme sněžnice a z Josefova Dolu vyrážíme do Desné, Kořenova i blízkého okolí, abychom z ledu vysekali vrbové proutky,“ říká Pavlína. Samotná výroba zabere těm zkušeným pouhých 15 minut. Ovšem příprava vyžaduje o hodně delší časovou investici. Nejprve je zapotřebí vybrat správné větvičky, které jsou většinou v tuto dobu ještě zamrzlé. Ty se následně musí nařezat, očistit a silné kousky je třeba vyhodit. Pomlázky se začínají vždycky plést až kolem Velikonoc. 

Pavlína i Droftei pletou pomlázky od svého mládí, ale společně se dali dohromady před 15 lety.

Jak uplést pomlázku 

Vezměte si osm stejně dlouhých vrbových proutků a srovnejte je tak, aby byly silné konce na jedné straně a ty slabé na druhé. Dále si připravte jeden tenký proutek, který protáhněte středem svazku, a začněte omotávat rukojeť. Konec proutku upevněte tak, aby se nerozvázal. Teď rozdělte svazek na dvě půlky po čtyřech prutech. Horní prut z první poloviny protáhněte prostředkem druhé poloviny, tím se větvička dostane dospod. To samé opakujte na druhé straně a tak pořád dokola. Po pár minutách budete najednou v ruce držet něco, co nápadně připomíná pomlázku. Ale nezapomeňte zafixovat tenkou část provázkem, ať se vám vaše dílo během chvíle zase nerozváže. Teď už chybí jen barevné stuhy z krepového papíru a stylová rukojeť, na jejíž výrobu se podívejte v našem videu. 

„Když pomlázku zasadíte do země v prostředí, kde je vlhko, vyroste vám nádherná nová vrba,“ prozrazuje Droftei, který se kromě splétání proutí věnuje i provozování kouzelné Chaty Body. „Za necelých 250 Kč za noc můžete obdivovat krásy Jizerských hor. Koneckonců přijďte se přesvědčit sami,“ dodává s úsměvem sympatický Droftei.

Čtěte také: 

Bičování i rudá vejce. Znáte nejšílenější velikonoční zvyky světa? 

Jsou čarodějné ohně pozůstatkem našeho magického myšlení? 

Pohádková Zalipie: Jak se z map od kouře stalo umění? 

 

foto: Archiv