Jste člověkem, který umí každého kolem sebe rozesmát k pláči? Rádi si ze sebe děláte srandu a jste mezi ostatními věčným klaunem? Pak máte možná vyšší inteligenci než průměrní lidé. Nové studie potvrzují, že humor a IQ má velmi těsný vztah. Z čeho to vyplývá?

„Pouze dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. A u té první si tím nejsem tak jist,“ tvrdil Albert Einstein – jeden z největších mozků minulého století a také velký vtipálek s IQ 160. Jestliže spolu tedy inteligence a humor souvisí, tento vědec tomu může být dokonalým příkladem.

Vysoké IQ – nejlepší humor

Tuto teorii potvrdilo několik již před lety provedených studií. Vědci v Mexiku požádali 400 vysokoškolských studentů (200 žen a 200 mužů), aby psali texty karikatur. Většina výtvorů však nebyla vůbec vtipná. I ti nejzábavnější žáci vymysleli zcela obyčejné titulky. Nejlepší výsledky mělo jen pár vyvolených – samozřejmě s tím nejvyšším IQ. Výzkumy tak potvrdily, že humor je důkazem kognitivních schopností a kondice jednotlivce, jež ho produkuje. Obecná inteligence je základem pro vtip. 

Herec Rowan Atkinson, který hraje Mr. Beana, má IQ 178.

Komedianti jsou na tom lépe

U většiny lidí se inteligenční kvocient běžně pohybuje kolem 90–110 bodů, ale studie ukazují, že IQ mužských komediantů dosahuje až 138 bodů a u těch ženských je 126 bodů. Hranici geniality sice většinou nepokoří, ta je až za IQ 140, ale i tak tvoří nadprůměr. 

Takže pokud vidíte komiky, kteří ze sebe dělají klauny, věřte, že by vás v testu z algebry směle trumfly. Svým výstupem to jen nedávají znát – je pro ně spíš odreagováním. Například Mr. Bean je jednou z nejbláznivějších postav televizních obrazovek a přitom Rowan Atkinson je matematickým geniem. Náhoda? Nemyslím si.

Vtip a kreativita jdou ruku v ruce

Další studie potvrdila, že lidé s dobrým smyslem pro humor jsou i kreativnější. William E. Hauck a John W. Thomas z Bucknellovy univerzity založili svůj výzkum na třech proměnných: kreativitě, inteligenci a humoru. Zjistili, že zatímco kreativita a inteligence spolu nesouvisí, humor je spjatý s oběma složkami. To, že nejste vtipní, ovšem neznamená, že nemůžete vyhrát Nobelovu cenu. Humor je jen jedním z ukazatelů a signálů vašeho vysokého IQ. Otestovat se můžete třeba na vtipech pro intelektuály, které najdete v naší galerii. Pochopíte je?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Message to Eagle