Synergy trénink je kurz, kde se s vámi nikdo nemaže. Sem tam se během něj někdo rozbrečí. Přesto ho považuji za jeden z nejlepších tréninků, s jakými jsem se kdy setkal. Může totiž stoprocentně změnit váš pohled na život.

Zakladatel tréninku I am Complete je kouč z Jihoafrické republiky Pat Grove, který změnil život tisícovkám lidí. O kurzu byla napsána stejnojmenná kniha. Trénink od něj převzala nezisková organizace Olde Vechte, zakládající organizace celoevropské sítě Synergy, která nabízí rozšířený trénink I am Complete pod jménem Basic Synergy.

Synergy trénink vás vystaví nečekaným situacím a donutí vás vystoupit z komfortní zóny.

Co je to Synergy trénink?

Basic Synergy je několikadenní trénink formou nenuceného vzdělávání, který vás vystaví nečekaným a náročným situacím a donutí vás vystoupit z vaší komfortní zóny. Jak daleko? To záleží na jedinci. Musíte třeba vylézt na pódium nebo poprosit o peníze neznámého člověka. Co je pro jednoho snadné, může být pro druhého nepřekonatelná překážka. „Účastníci zažijí situace ve skupinovém kontextu, které jim umožní zamyslet se nad jejich reakcemi v běžném životě (ať už v komunikaci, řešení problémů nebo rozhodování). Přehodnotí, co pro ně funguje, případně okamžitě uplatní nová řešení. Během tréninku mohou reagovat na cokoliv, s čím v životě nejsou spokojeni nebo srovnaní, a přitom to udělat nikoliv ve filozofické rovině, ale úplně prakticky. Hned vedle sebe mají totiž lidi určené k podpoře, zkoušení a podání zpětné vazby. Zároveň mohou během tréninku nalézt vlastní hodnoty, city, vztahy a poznat jejich váhu,“ vysvětlila trenérka Synergy Marija Wazi.

Drsná škola

Trenéři vás nenutí memorovat poučky. Pouze vám ukazují jiný pohled na svět, než na jaký jste zvyklí. A nikdo s vámi nezachází v rukavičkách. První reakcí je obvykle odmítnutí. Potkalo i mě. Teprve na konci kurzu jsem začal mít „aha“ moment. A skutečně jsem princip Synergy pochopil teprve tehdy, když jsem se ho zúčastnil jako pomocný trenér.

Oponenti nazývali trenéry I am Complete šarlatány, pseudopsychology, nebo dokonce sektáři. Pat Grove reagoval slovy: „Nepracujeme v psychologické rovině, ale ve filozofické. A na tréninku se zabýváme tím, co není. Chceme posílit vaši možnost volby, nikoliv vám ji vzít.“

Trénink je vhodný pro každého, komu sedí skupinové prostředí. Ale přínosem může být i pro jedince, kteří jinak vyhledávají spíše samotu.

Co mi trénink dal?

Synergy trénink ovlivnil moje vnímání světa, můj komunikační styl na každodenní bázi, dal mi do ruky nástroje k realizování mých snů, metody, které používám při práci s lidmi... Po jeho konci jsem dospěl k názoru, že by si každý měl projít Synergy tréninkem. Otevře vám oči. 

„Synergy trénink je pro každého, kdo je ochotný se rozvíjet a sedí mu skupinové prostředí. Ale i pro ty, kterým nesedí, to může být silná a přínosná zkušenost. Nedoporučila bych ho nikomu, kdo se nachází v labilním psychickém stavu. Trénink není psychoterapie, člověk na něm vesměs pracuje sám na sobě,“ upřesnila Marija Wazi.

Zatím jsem k účasti přesvědčil jenom jednu kamarádku, ale efekt, jakým na ni zapůsobil, považuji za famózní. Holka, která vždycky toužila zpívat, si po konci kurzu domluvila studium, nahrála vlastní písně a připravuje album. Aktivně mění svůj sen ve skutečnost. A to já už považuji za úspěch.

Čtěte také: 

Rozvíjejte se. Z gauče to ale nepůjde!

Chcete dosáhnout životní rovnováhy? Vytrénujte svůj vnitřní hlas

Mám na to? Jak realisticky zhodnotit naše schopnosti, než se do něčeho pustíme

 

 

foto: Shutterstock a archiv autora