Aktivní sexuální život neprospívá jen našemu zdraví, ale může pomoci i kariérnímu vzestupu. Alespoň to tvrdí nový výzkum pocházející z Oregonské státní univerzity. Podle něj totiž časté milování zlepšuje i pracovní nasazení.

Pravidelný sex se prý může významně podílet na míře angažovanosti v zaměstnání a nadšení pro věc. To, je-li rozumně praktikováno, může vést až k vysněnému povýšení. Odvážné domněnky potvrzuje 159 ženatých zaměstnaných, kteří se studie zúčastnili.

Potřebujete zlepšit náladu? Skočte se svým partnerem do postele.

Dobrý sex zvyšuje chuť k práci

Po dobu dvou týdnů si dotyční vedli poznámky o svém sexuálním životě, sexuálních návycích a náladě, která souvisí s dostatkem nebo nedostatkem ukojování tělesných tužeb. Vědci následně analyzovali jejich odpovědi. Zjistili, že ti, kteří měli pravidelný sex se svými partnery, byli druhý den poté v práci vždy velmi dobře naladění. Což se příznivě odrazilo na jejich pracovních výsledcích. Tito lidé byli rádi, že se mohou ponořit do pracovních úkolů, a doslova si to užívali. 

Funguje to i naopak

Studie ukázala, že vztah častý sex = dobré pracovní výsledky bohužel funguje oboustranně. Tedy že pracovní stres může negativně ovlivnit sexuální život. Což platí jak pro ženy, tak i pro muže. A jak na to vědci přišli? Poté, co se zabývali souvislostí kvality spánku se spokojeností v manželství.

Může za to dopamin

Představa, že dostatek sexu může vést k lepším pracovním výsledkům, není tak úplně překvapivá. Všichni víme, že sex je skvělým prostředkem pro zlepšení nálady (díky dopaminu). K tomu, aby se tato představa uvedla do praxe a začala takto fungovat, bude ale zřejmě zapotřebí dalších výzkumů, které nám ji budou připomínat a přesvědčovat nás o její pravdivosti odbornou a metodickou cestou vědeckého zkoumání.

Bylo prokázáno, že po milování jsou lidé v práci mnohonásobně výkonnější.

Užívejte si a získejte kariérní výhody

Keith Leavitt, profesor na OSU´s College of Business a hlavní autor studie, je v této věci optimistický. Domnívá se, že nové poznatky budou mít rozhodně alespoň nějaký dopad na to, jak hodnotíme zdravý sexuální život. „Výsledky studie připomínají, že sex přináší významné společenské, emocionální a fyziologické benefity, a proto by měl být prioritou,“ říká k tomu a dodává: „Udržování zdravého sexuálního života by mělo být považováno za prostředek motivace lidí a udržování jejich dobrého psychického stavu. Důsledkem toho je pak samozřejmě získání kariérních výhod.“

Sexuální přestávky? Vážně?

Uvědomí si zaměstnavatelé tuto skutečnost a přispějí k lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem? Leavitt doufá, že ano. A co na to říkáme my? Že dokud naši šéfové nezačnou v práci zavádět povinné sexuální přestávky (jak zvažují třeba ve Švédsku), rozhodně ničemu neuškodí, když Leavittovu teorii prověříte ve volném čase – ve jménu povýšení a vyšší pracovní produktivity.

foto: Shutterstock, zdroj: Health