Zapomeňme na naivní pasivní lásku filmového střihu, kde se má za to, že „se všechno stane samo od sebe, v tu pravou chvíli a přesně podle představ“. Opravdová láska je vědomá aktivita. Láska se prostě dělá a nejlepší účinky má, když se jí věnujete každý den. Jakou si ji uděláte, takovou ji totiž budete mít.   

Základním předpokladem umění milovat je aktivní zájem lásku vytvářet – pro sebe i pro druhé. Naše dávání a přijímání přispívá k tomu, že je tento cit neustále v oběhu. A láska, která je živá, je po všech stránkách blahodárná. Generuje nejen radost a spokojenost, ale podporuje i naše fyzické zdraví, a to poměrně významně. Láska je vlastně velmi zdravý životní styl. Rozhodněte se, že každý den věnujete chvíli jejímu praktikování se svým partnerem, dětmi, příbuznými, přáteli nebo kolegy v práci – a uvidíte sami, že to váš život komplexně obohatí.

Proč k tomu přistupovat tak „nezáživně“ vědomě, rozumově, bez závoje tajemství? Času není nazbyt a život je krátký. Dostali jsme jako dar schopnost milovat, a čím dříve a důkladněji ji začneme rozvíjet a trénovat, tím lepšími mistry se staneme. Tak jako se učíme mluvit nebo chodit. Někdo se například naučí pouze svou rodnou řeč, a to ještě s chybami, a dost – a jiný se za život naučí několik jazyků, všude na světě je jako doma a má daleko větší možnosti. S láskou je to velmi podobné.

Dostali jsme jako dar schopnost milovat, a čím dříve a důkladněji ji začneme rozvíjet a trénovat, tím lepšími mistry se staneme. Tak jako se učíme mluvit nebo chodit.

Zdravotní účinky lásky      

Učit se milovat, své umění projevovat  či lásku dále rozvíjet je mimo jiné i velmi efektivní způsob, jak pečovat o své psychické a fyzické zdraví. Existuje na to v dnešní době mnoho studií a výzkumů, je to tedy i odborně doložené. Většina „základních“ projevů lásky vyvolává v lidském organismu jen samé pozitivní reakce: dochází ke snížení stresových hormonů, vyplavují se naopak hormony „dobré nálady“ (endorfiny) nebo „hormon lásky“ oxytocin (má např. také analgetické účinky), celkově se harmonizuje náš kardiovaskulární a nervový systém. Milující lidé žijící ve spokojených vztazích mají lepší imunitu, jsou méně nemocní, v případě chorob či úrazů u nich léčba a rekonvalescence probíhá kratší dobu a dokážou se snáze vyrovnat se stresovými situacemi všeho druhu. Podtrženo sečteno, díky lásce se cítíme dobře. A je tu ještě jedna výhoda – pocit hlubokého životního smyslu. Láska dává životu skutečný, nefalšovaný význam. I ten nejmenší projev citu je smysluplný a naplní nás vnitřní radostí.

„Často přemýšlím, co kdyby nadšenci z posiloven věnovali pouhých deset procent času určeného na cvičení – řekněme dvacet minut denně – péči o své manželství a ne o své tělo. Jejich zdraví by to prospělo třikrát víc než hodina cvičení či jízdy na rotopedu,“ řekl profesor John Gottman a měl pravdu.

Stačí málo, ale často  

Jak by měla taková opravdová láska v praxi vypadat? Profesor John Gottman proslul svou „Laboratoří lásky“, kde měl během 40 let možnost zkoumat několik tisíc manželských a partnerských párů. Díky tomu se mu povedlo vysledovat základní principy, které odlišují úspěšné spokojené vztahy od těch neúspěšných, a shrnul je v knize Sedm principů spokojeného manželství – Praktický průvodce fungováním dlouhodobých vztahů. Mezi jeden z nejzajímavějších poznatků patří: stačí málo, ale často. Úspěch v lásce nedělají velká gesta, ale drobné, všední projevy náklonnosti, vstřícnosti, zájmu a péče.

A jaké jsou tedy doporučené ingredience denní porce lásky? Nesmíte zapomínat na rituál loučení a vítání, na polibek, na slušnost a ohleduplnost, na pohlazení, na držení za ruce, na objetí, na vzájemný obdiv a respekt, na chvíle pozorného naslouchání, na sdílení zážitků a důležitý je samozřejmě i úsměv. Přijde vám, že byste pak nedělali nic jiného? Kde na to brát čas? Když to propočtete, vyjde vám tak 20–30 minut denně. To je přece velmi dobrá investice! 

Úspěch v lásce nedělají velká gesta, ale drobné, všední projevy náklonnosti, vstřícnosti, zájmu a péče.

Zjednodušeně, láska kvete tam, kde má pravidelnou a přiměřenou zálivku. Jaké budou přesné ingredience takové zálivky, to už záleží na té které rostlině. Každý vztah je originál. Staňte se alchymisty lásky a nebojte se experimentovat. A když nevíte, prostě se zeptejte! Co by ti udělalo radost? Jak ti můžu pomoct? Co potřebuješ? Jak řekl matematik a fyzik Blaise Pascal: „Srdcem třeba myslet, mozkem rozdávat lásku.“    

Umění milovat se dá naučit

Žádný učený z nebe nespadl, říká se. Nikdy není pozdě začít se vzdělávat. Ideál je být odkojen opravdovou láskou a dostat základní vzdělání umění milovat v rodině. Bohužel, naši rodiče to často sami neuměli, tápali. Určitě dělali, co mohli. Je to na každém z nás. V učení lásce a umění milovat je potřeba se neustále zdokonalovat. Alespoň to pak usnadníme budoucím generacím – lidskou přirozeností je učit se nápodobou a vidět kolem sebe cit přirozeně kolovat je ta nejlepší škola.   

Myšlenku, že láska se dělá, že láska je vědomá volba, velmi jasně a krásně rozvinul Erich Fromm ve své slavné knize Umění milovat. Tamtéž se také dočtete, že prožívání opravdové lásky nezáleží nutně na skutečnosti, zda máte partnera či nikoliv. Každý z nás žije ve vztazích. A ten nejdůležitější vztah, ten vnitřní zdroj lásky, o který bychom měli pečovat v prvé řadě, neboť z něj se vše další odvíjí, je láska k sobě samému. Tak nezapomínejme na porci citu i pro sebe.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Umění milovat