Bílé tofu je ideální ingrediencí. Dobře na sebe váže chutě, a tak se dá skvěle využít ve slané i sladké kuchyni. Tofu pomazánka je nehynoucí klasika, která vás zachrání v časovém presu – je rychlá a výborně zasytí.

Tofu dobře ladí s bylinkami, zeleninou nebo výrazným kořením. Žampiony ale nejsou vůbec pozadu. Dovedou krásně zjemnit strukturu pomazánky a dodat jí tu správnou letní chuť.

Co tedy potřebujeme na tuhle letní pochoutku?

250 g bílého tofu

1 bílou cibuli

3 lžíce uvařené kaše z pohankové krupice.

4 větší žampiony

sůl

pepř

tymián

lžičku dijonské hořčice

olivový olej

naklíčenou řeřichu na ozdobu

Příprava:

Nejprve tofu vcelku povaříme asi 2 minuty ve vodě, slijeme a necháme dobře vykapat. Cibulku osmažíme na oleji, vsypeme oloupané pokrájené žampiony, osolíme, opepříme, okořeníme tymiánem a podusíme.

Ke konci přidáme uvařenou pohankovou kaši a dobře prohřejeme. Ještě za tepla vše dohromady rozmixujeme, dochutíme hořčicí. Strukturu pomazánky při mixování můžeme zjemňovat postupným přidáváním oleje. Podáváme s dobrým pečivem a zdobíme naklíčenou řeřichou.

foto: Shutterstock