V otázce zdraví dítěte se dosud veškerá pozornost zaměřovala na kvalitu stravy a životní styl budoucí matky. Nový výzkum provedený na McGillově univerzitě v Montrealu však ukazuje, že zdraví dítěte stejnou měrou ovlivňuje i jídelníček jeho otce. I budoucí otcové by tak před početím dítěte měli výživě věnovat stejnou pozornost.

Muži stejně jako ženy svým potomkům předávají genom, tedy genetické informace uložené v DNA. V některých případech však může dojít k předání takzvaného epigenomu, což je genom postihnutý epigenetickými změnami, které jsou výsledkem působení životního stylu a prostředí.

Epigenom v takovém případě funguje jako spínač pro zapnutí a vypnutí genů, jinými slovy ovlivňuje to, jakým způsobem budou dědičné informace předány. Vzniká tak epigenetická mapa, která je předávána nejen z buňky na buňku, ale také z generace na generaci.

Nejen geny. I životospráva rodičů rozhoduje o zdraví dítěte.

Genetickou informaci je možné vylepšit

Epigenom tak může zásadním způsobem změnit povahu předané genetické informace a negativně tak ovlivnit zejména vývoj, metabolismus a imunitu potomka. Nejnovější výzkumy navíc dávají epigenetické procesy do souvislosti také s onkologickými onemocněními i s řadou civilizačních chorob.

Dobrou zprávou však zůstává fakt, že na rozdíl od genomu, který je daný, je většina epigenetických změn vratná, což v praxi znamená, že můžeme svůj epigenom do značné míry vylepšit.

Muži by si měli srovnat foláty

Mužům, kteří touží po zdravém potomkovi, proto autorka studie a bioložka Sarah Kimmins doporučuje zejména vyrovnání hladiny folátu. Folát, jenž je přirozenou aktivní formou vitamínu B9, se nachází zejména v listové zelenině, ovoci, obilovinách a v mase. Tělo si jej dokáže vyrobit také ze syntetické formy vitamínu B9, tedy kyseliny listové, jež je obvykle dostupná v podobě potravinových doplňků. Nedostatek tohoto vitamínu jak v těle matky, tak otce v době početí potomka zvyšuje pravděpodobnost potratu i vrozených vývojových vad.

I muži by měli mít... své salátové dny.

Kimmins však zároveň upozorňuje, že navýšení příjmu kyseliny listové ve většině případů nestačí. Někdy je u otců, zvlášť u těch, kteří jedí nezdravě, zapotřebí i výrazná úprava životosprávy.

„Navzdory dostatečnému příjmu kyseliny listové může být u mužů, kteří jedí stravu s vysokým obsahem tuku, jako je například fast food, nebo kteří jsou obézní, narušena schopnost foláty metabolizovat. Takoví muži jsou ohroženi nedostatkem folátu a nyní víme, že tuto informaci předají také embryu, přičemž důsledky mohou být i vážné,“ upozorňuje vědkyně. Kimmins proto budoucím rodičům připomíná, že pro zdraví dítěte je důležitá životospráva budoucích matek, ale stejně tak i otců.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily