Říká se, že jste to, co jíte. Věděli jste, že pokud si dopřáváte často rychlé občerstvení, mohou se u vás objevit depresivní stavy? Studie, publikovaná v Public Health Nutrition, potvrzuje, že lidé, kteří se často stravují ve fast foodech a s oblibou konzumují komerční pečivo, mají až o 51 procent vyšší pravděpodobnost, že skončí v depresích.

Výzkumníci z univerzity Las Palmas de Gran Canaria a z univerzity v Granadě zkoumali 8 964 dobrovolníků po dobu šesti měsíců, u kterých nikdy nebyla diagnostikována deprese. Takzvaný Junk Food, tedy nezdravé jídlo, je definováno jako komerční pečivo (koláče, koblihy, croissanty) a rychlé občerstvení (hamburgery, hot dogy, pizza). Vědci zjistili, že čím více těchto nezdravých potravin účastníci konzumovali, tím měli větší sklony k depresím.

Na vině nejsou jen fast foody

Strava z fast foodů přitom nezapříčiňuje jen deprese. Studie ukázala, že ti, kteří konzumovali rychlé občerstvení a běžné bílé pečivo, byli také méně aktivní a měli špatné stravovací návyky, což znamená, že nejedli dostatečné množství ovoce, ořechů, ryb, zeleniny a olivového oleje. Zároveň depresím podle studie více propadali lidé, kteří kouřili a pracovali více než 45 hodin týdně.

V depresi jsou podle studie více kuřáci a lidé, kteří pracují víc než 45 hodin týdně.

„Není to poprvé, kdy jsou vysoce zpracované potraviny spojovány s depresí,“ říká newyorská dietoložka Mary Hartleyová. Studie z roku 2009 podle ní došla k podobným výsledkům. „Lidé by měli vědět, že minimálně zpracované potraviny, jako jsou balené saláty, pečené ořechy, konzervy tuňáků, zmrazené ovoce či rajčatová omáčka, jsou v pořádku,“ říká Hartleyová.

„Ti, jejichž jídelníček se skládá z nekvalitní stravy, trpí nedostatkem základních živin. Tělo potřebuje živiny, aby vytvářelo chemické látky zvané neurotransmitery. A nedostatek některých živin může zapříčinit duševní poruchy,“ dodává dietoložka.

Čím se bránit před depresemi

Výzkum podle Hartleyové zároveň ukázal, že některé živiny preventivně před depresí chrání. Pomáhají například omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, vitamin E, železo, hořčík či zinek. „Potraviny bohaté na vitamin B, kyselinu listovou, jako je čočka, fazole, špenát, pomeranče, chřest, avokádo, rajčata a obilné cereálie, by také měly pomoct,“ říká Hartleyová. „A prospěšné jsou i potraviny s vysokým obsahem vitaminu D, jakými jsou tučné ryby, žloutky a mléko, stejně jako samotné slunce, tedy nejdůležitější zdroj vitaminu D.“

Lepší náladu každopádně zaručí všestranná a vyvážená strava. „Nikdo by tedy neměl jíst pravidelně ve fast foodech,“ varuje Hartleyová. „Lidé, kteří trpí depresí, by se pak měli lépe starat o své fyzické zdraví. K vyvážené stravě patří dostatečná fyzická aktivita, měli by přestat kouřit, vyhýbat se alkoholu a dopřát si dostatek spánku,“ dodává Hartleyová.

foto: Shutterstock, zdroj: Shape