Mikrovlnka je už v podstatě běžným členem domácnosti. Používáme ji každý den jak na ohřívání zbytků, tak na větší kulinářské experimenty. Existují mnohé diskuse o tom, zda jsou její vlny zdravotně nezávadné. Ovšem může mít takové jídlo i nějaké benefity?

Doktor Quan Vuong už několik let zkoumá účinky mikrovlnných vln na kvalitu ohřívaného jídla. Potenciálně by se totiž tímto způsobem z potravin mohly uvolňovat látky při běžné úpravě nedostupné. Jeho teorie tvrdí, že pokud dáte čaj na půl minuty do mikrovlnky, jde o jeho ideální přípravu. Toto tvrzení samozřejmě zvedlo v Británii značnou vlnu nevole.

Po třiceti sekundách v mikrovlnce se z čaje uvolní 80 % žádoucích látek.

Ideální příprava čaje

Studie doktora Vuonga spočívala v tom, najít způsob, jak z čaje uvolnit co nejvíce látek a zároveň zajistit tu nejlepší chuť. Ideální způsob, jak látky jako kofein, theanin a sloučeniny polyfenolů úspěšně extrahovat ze zeleného nebo černého čaje, je následující: do hrnečku nalijeme vodu a vložíme sáček s čajem, dáme do mikrovlnky na 30 sekund při polovičním výkonu, necháme chvíli ustát. Z tohoto nápoje se tak uvolní 80 % žádoucích látek a chutná výborně.

Polyfenoly jsou antioxidanty, které mají pozitivní vliv na zdraví, například přispívají ke snížení pravděpodobnosti kardiovaskulárních onemocnění a snížení cholesterolu, hypertenze a cukrovky.

Theanin je esenciální aminokyselina, která navozuje pocit relaxace. Najdeme jej v čaji a některých dalších rostlinách a v houbách. Vuong uvádí, že lidé u jídla nehledí jen na kvalitu a zdraví prospěšné složky, ale i na trvanlivost. Aby měl čaj vliv na vaše zdraví, je nutné pít zhruba tři šálky denně. Mikrovlnnou metodu můžete aplikovat i na bylinné a sypané nápoje.

Aby měl ale čaj pozitivní vliv na naše zdraví, měli bychom vypít denně tři šálky.

Co ještě vylepšit mikrovlnkou?

Od vydání své studie se Vuong zaměřil i na ostatní jídla a účinky mikrovlnné trouby. Zkoumá mimo jiné, jak takové ohřátí potravin obnovuje bioaktivní sloučeniny, které by mohly být dále využity v potravinářském průmyslu a umožnily by i snížení produkce odpadu. V roce 2016 zjistil, že ohřívání zbytků citronu – zbývající slupka, dřeň a semena po jeho vymačkání – po dobu pěti minut při 480 wattech zvyšuje celkový fenolický obsah – flavonoidy, proanthokyaniny a celkovou antioxidační aktivitu ovoce.

Flavonoidy a proanthokyaniny jsou skupiny fenolických sloučenin, které jsou spojeny s kladnými přínosy pro zdraví. Vymačkané citrony nebo jablka z továren stále obsahují antioxidanty, které z odpadu můžeme získat a tvořit tak více praktické potraviny. Podobný úspěch zaznamenal doktor i s makadamovými oříšky. Jejich slupka, která se běžně vyhazuje, totiž obsahuje fenolické sloučeniny. Ty mohou být použity při výrobě funkčních potravin v potravinářském průmyslu. Jsou používány v boji proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním a známy silnými antioxidačními vlastnostmi.

Další projekty

Doktor Vuong se chce dále zaměřit na rostliny, které běžně rostou v Austrálii. Zatím vyzkoušel ideální nastavení mikrovlnky pro získávání bioaktivních látek z eukalyptu a listů robusty, tedy kávovníku statného.  Olej z eukalyptu se používá v kosmetice a farmacii, protože obsahuje aromatické a netěkavé sloučeniny, které mají vysoké antioxidační vlastnosti a jsou používány k ničení rakovinotvorných buněk. Ze zhruba 800 druhů eukalyptů se jich dnes používá jen deset. Další na řadě jsou kakadu švestky, které v ovocném království obsahují vůbec největší množství vitamínu C.

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science