„Tam, kde se stává lněné semínko součástí běžné stravy, naleznete i zdraví,“ poznamenal kdysi Mahatma Gándhí. Pro své blahodárné účinky na lidský organismus je tato superpotravina pěstována dokonce už celých pět tisíc let. Ale vyzkoušeli jste už lněný extrapanenský olej? A víte, na co se používá? 

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a aktivních lignanů dělá z lněného extrapanenského oleje jen stěží nahraditelnou složku naší stravy. Tento životabudič předchází kardiovaskulárním onemocněním, přispívá ke zvýšení imunity a pomáhá při prevenci rakoviny. Ačkoliv byly jeho léčivé vlastnosti už mnohokrát potvrzeny, můžeme i zde najít jeden háček.

Testy prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny jsou ve lněném oleji obsaženy z více než 50 %.

Lžou nám výrobci? 

Aby bylo užívání oleje účinné a zdravotně nezávadné, musí se konzumovat opravdu čerstvý. Expirační lhůtu by tedy měli dodržovat nejen spotřebitelé, ale především výrobci a distributoři. Na našem trhu však můžeme na obalech výrobků vidět zcela odlišnou dobu trvanlivosti, od tří měsíců až do jednoho roku. Firma Bohemia Olej chtěla své oleje označit pravdivou informací, tak nelenila a provedla rozsáhlé testy. Žádný prodejce samozřejmě nechce mít rychle se kazící zboží, často se tedy orientuje podle konkurence, kterou zároveň touží předběhnout. Dobu spotřeby pak označí o kousíček delší, než jak uvádí ostatní. Tento systém může vést k závažnému pochybení, přesně jako u lněného oleje, který není poživatelný příliš dlouho. 

Proti menstruačním bolestem i rakovině

Čerstvě vylisovaný lněný olej má nepřekonatelné vlastnosti. Díky obsahu fytoestrogenů je vhodný pro ženy k vyladění hormonálních funkcí. Používá se například po vysazení antikoncepce, aby tělo znovu obnovilo vlastní výrobu hormonů, po menopauze pro zachování zdraví kostí, nebo ke zmírnění premenstruačních obtíží. Funguje i jako antioxidant a je významným spojencem při léčbě rakoviny. 

Lněný olej zmírňuje menstruační bolesti a snižuje zánět v těle.

Pozor na datum spotřeby! 

Platí to ovšem pouze o lněném oleji, který je pečlivě skladován v temné lahvi, po otevření v chladu lednice, a to pouhé tři měsíce od okamžiku vylisování. V testech se prokázalo, že pokud zůstane olej v pokojové teplotě, snižuje se tato doba pouze na dva měsíce. Pak nastává oxidační proces rozkladu nenasycených mastných kyselin na žluklé trans mastné kyseliny, které jsou pro tělo cizí a škodlivé. Způsobují přesný opak požadovaných výsledků. Tělo je zbytečně vystaveno oxidačnímu stresu a buňky si musí poradit s dávkou toxického materiálu, který ukládají do „bezpečí“ do tukových buněk v těle.

Lněnému oleji se nevyhýbejte, ale najděte dodavatele, který přistupuje ke své produkci zodpovědně a respektuje zákony přírody. Jen tak může prodávat dary, které lidskému tělu slouží a prospívají, nikoliv jej ničí. 

foto: Shutterstock