Zlato Inků. Tak se právem přezdívá na první pohled nepříliš výraznému, ale o to výživnějšímu jihoamerickému ovoci se skvělou chutí. Proč do jídelníčku zařadit právě lucumu, jak ji připravit a v čem prospěje vašemu zdraví?

Lucuma se v Jižní Americe využívá už několik tisíc let. Inkové ji používali jako léčebný prostředek a dochucovali s ní různá jídla. Dnes se toto ovoce dostává opět do popředí zájmu – a to jak příznivců zdravého životního stylu, tak vědeckých studií, které objevují stále další pozitivní vlivy lucumy na lidský organismus.

Studnice vitamínů a minerálů

Ve zlatém inckém ovoci se skrývá hned 14 esenciálních stopových prvků. Obsahuje hořčík, zinek, fosfor, draslík, sodík, vápník a beta-karoten. Kromě toho je také vynikajícím zdrojem vitamínů C, B1 a B2, což ocení zejména vegani a vegetariáni, kteří si jejich příjem zpravidla musejí hlídat.

Pravidelná konzumace lucumy také přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů. Tento plod dále pomáhá budovat silný imunitní systém, výrazně podporuje buněčnou regeneraci a zpomaluje proces předčasného stárnutí.

Z lucumy se dá připravit i lahodný sladký nápoj

I pro diabetiky

Sladká chuť šťavnaté lucumy přímo svádí k dochucení různých jídel. Dobrá zpráva pro diabetiky – díky nízkému glykemickému indexu se nemusíte bát zdravotních komplikací. Lucuma navíc pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vyzkoušejte tímto ovocem nahradit tradiční bílý nebo třtinový cukr v poměru 2:1.

Staří Inkové používali lucumu po tisíce let jako léčebný prostředek. Lucuma slouží jako prevence civilizačních chorob, zmírňuje příznaky únavy, anémii i zažívací potíže a má protizánětlivé účinky. Ale své místo má i při problémech psychického rázu. Pomáhá totiž také v boji s depresemi a řadí se mezi tzv. brainfoods, tedy potraviny vyživující mozek.

Sladkost v kuchyni

Když plody lucumy spadnou ze stromu, ještě nejsou plně zralé, ale musejí nějakou chvíli „dojít“. Po dozrání je tu hned několik možností, jak s ovocem naložit. V sezóně najdete na tržnicích v Peru čerstvé plody určené k okamžité konzumaci. Na celosvětovém trhu ale vede lucuma vysušená a namletá na jemný prášek oříškovo-ovocné chuti, který můžete použít jako dochucovadlo mnoha pokrmů. Pokud máte chuť lucumu vyzkoušet, sáhněte třeba po prášku od firmy Iswari v BIO kvalitě.

Do čeho ho můžete Lucumu přidat? Peruánci nedají dopustit na zmrzlinu z lucumy. Vy si ji bez obtíží vyrobíte i doma. Rozmixujte kešu oříšky (předem namočené alespoň na dvě hodiny ve vodě) s jednou lžící prášku z lucumy, přidejte vanilkový lusk nebo extrakt, kokosové mléko a špetku soli v takovém poměru, aby výsledná směs svou konzistencí připomínala hustou polévku. Nalijte do formiček a dejte zmrazit.

O level výše posunete také oříškové máslo, nejlépe domácí. Přidejte do něj lžičku prášku z lucumy, která krásně zvýrazní jeho chuť a dodá mu svěží karamelovou sladkost. A že už se vám pomalu zajídají smoothies a snídaňové kaše? Šup tam s lucumou a vaše chuťové pohárky jen zaplesají.

A pro ty, kteří se kuchyňským pokusům spíše vyhýbají nebo zkrátka nemají čas, je tu alternativa v podobě „ready-to-eat“ snacků taktéž z produkce firmy Iswari. V kelímku najdete předpřipravenou směs na kaši se základem z obilnin a příměsí lucumy a dalších ingrediencí (např. pražené kakao nebo konopný protein). Stačí smíchat s vodou či (rostlinným) mlékem a je hotovo.

Spoluautorka Eliška Jindrová