Určitě jste někdy zažili tzv. žaludeční neurózu. Podle lékařské terminologie se jedná o funkční poruchu žaludku, kdy pacienta bez přítomnosti jiného nálezu trápí nepříjemné zažívací potíže. Na vině je především stres. I když je tato spojitost známá po mnoho desítek let, teprve nedávno se střeva stala předmětem studií z hlediska jejich dopadu na duševní zdraví. A přibývá důkazů podporujících existenci komunikace mezi střevy a mozkem.

Probiotika, nebo léky na deprese?

Mnohé studie odkryly, jak neurochemické látky podporují psychickou pohodu, pakliže jsou dodávané přímo do střeva. Dr. Mark Lyte z Univerzity v Texasu prozkoumal účinky kmenů lactobacillus a bifidobacteriaů lactobacillus a bifidobacteria. Zjistil, že neurochemické látky, které tyto bakterie vytvářejí, přinášejí pozitivní změny chování. Tato spojitost je provázána s produkcí serotoninu. V mozku máme zhruba 5 % hormonu podporujícího dobrou náladu. Zbylých 95 % je dle lékaře produkováno právě ve střevech. 

Profesorka psychiatrického oddělení na univerzitě v americkém Texasu Dr. Aparna Lyer převádí již několik let tento výzkum do praxe. Předepisuje svým pacientům probiotika jako účinnou podpůrnou léčbu psychických poruch a setkává se s velmi pozitivními účinky. Jejím pacientům se při dlouhodobém užívání probiotik zlepšil kognitivní, emocionální i fyzický stav, tedy nálada, myšlení, a celkově jim bylo lépe, píše Healthline.

"Příznivý je i fakt, že ve srovnání s dostupnými léky na duševní zdraví nejsou probiotika spojena s žádnými riziky a vedlejšími účinky, a proto se pravděpodobně stanou standardním doporučením všech odborníků v oblasti duševního zdraví," tvrdí v článku pro Healthline lékařka.

Proč střeva řídí hlavu?

Spojitost potvrzují i odborníci na celostní medicínu. Že mají zažívací potíže psychického původce, upřesňuje Dr. Ruediger Dahlke, který patří k opinion lídrům v oblasti psychosomatických příčin a jejich důsledků. Podle něj má psychický původ většina onemocnění, včetně gastroenterologických problémů. Dokonce připouští, že recept na spokojenost najdeme právě v břiše. Veškeré emoce se totiž promítají do naší neurologické soustavy a dotýkají se i vnitřních orgánů. Ostatně ve stěnách střev se nachází 100 milionů nervových buněk, které dávají indicie mozku.

Buďte u zdroje

Ideálními zdroji jsou probiotika přirozená, tedy ta, která jsou přijímaná, ze stravy. Vhodné bakterie najdete podle webu Healthline například v kefíru, kvašené zelenině, kimchi, misu, tempehu nebo nakládaných okurkách. Pokud těmto potravinám neholdujete, je samozřejmě nasnadě přijímat probiotika ve formě doplňků stravy, které běžně pořídíte v lékárně. 

Související…

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva
Jana Tobrmanová Čiháková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek