K nejčastějším lékům západní medicíny na ADHD syndrom patří methylfenidát. Ano – můžeme říct, že pomáhá korigovat pozornost, krotí impulzivitu a pomáhá se soustředěním. Jeho účinnost se udává na 70 až 90 %. Vedlejší účinky, mezi které patří nespavost, nechuť k jídlu i žaludeční potíže, však mohou narušit velkou část života nejen dítěte, ale i celé rodiny. Naštěstí existují i přírodní léčiva či jiné cesty ke zmírnění projevů tohoto syndromu.

Profesor Hiscock z University of Melbourne zjišťoval společně se svými kolegy, jaký vliv má na projevy ADHD správný spánkový režim. Osoby, které se zúčastnily výzkumu, rozdělil na dvě kategorie. Dětem z jedné skupiny se dostalo péče od psychologů, kteří jim a jejich rodičům pomáhali nastavit správný spánkový režim podle zásad spánkové hygieny. Dostalo se jim ponaučení o spánkových cyklech, o tom, že je vhodné chodit spát ve stejnou dobu, tři hodiny před spaním nepít nápoje s kofeinem, odstranit z pokoje všechna média, jako je televize, počítač apod. Po několika měsících výzkumníci zjistili, že tato opatření doopravdy zmírňují projevy ADHD syndromu, děti se lépe koncentrovaly a nebyly tak roztěkané jako ty z druhé skupiny. 

Do dětského pokoje rušivé elementy, jako je televize nebo počítač, zkrátka nepatří.

Dieta, cvičení, příroda!

Sledování televize, hraní videoher a hodiny trávené prohlížením internetu nepatří mezi aktivity, které by podporovaly správný vývoj a pomáhaly dětem v koncentraci pozornosti. Podle výzkumu Russela Searighta a jeho kolegů pomáhá například jóga. Díky cvičení dechu a relaxaci může zmírnit některé projevy ADHD syndromu. Dobrý vliv na soustředění má i samotný pobyt v přírodě. Čemu by se naopak měl člověk s ADHD vyhnout, jsou některé druhy potravin, jako je fast food, tučné produkty, slazené brambůrky, tyčinky, a nápoje, jako jsou slazené limonády.

Psychoterapeutické cesty

Jedna z psychoterapeutických metod, které mohou pomoci, se nazývá EEG biofeedback – jde o trénink, kdy se dotyčný učí cíleně uvolnit napětí svého těla, soustředit se a lépe ovládat vlastní reakce. Tímto způsobem pak dokáže postupem času zlepšit svou pozornost a kontrolovat své impulzivní chování.

Projevy ADHD pomáhá zmírnit například jóga.

Podle Institutu neurofyziologické psychologie dále existuje tzv. INPP terapie, která staví svůj trénink na zjištění, že u dětí trpících ADHD často nevymizely některé novorozenecké reflexy. Tato skutečnost ovlivňuje vývoj jejich centrální nervové soustavy a má za následek, že dítě je přetížené vjemy, které jsou pro něj chaotické a obtížně zpracovatelné. Samo dítě pak působí nemotorným a neorganizovaným dojmem. INPP terapie se snaží pomocí nenáročného fyzického cvičení zopakovat vývojovou fázi, ve které došlo k narušení reflexů, a napravit způsobené škody. Výsledkem by mělo být vyladění centrální nervové soustavy a fungování těla tak, aby bylo vše v harmonii.

Přírodní extrakty

Extrakt z kůry jihofrancouzské borovice, tzv. pycnogenol, je přírodní doplněk výživy, který posiluje imunitní systém, zlepšuje krevní oběh, vizuomotorickou koordinaci a zmírňuje projevy hyperaktivity a impulzivity. Dále lze použít ženšen, který je znám především jako doplněk stravy zlepšující paměť. I osoby s ADHD však mohou profitovat z tohoto extraktu, pomáhá totiž krotit impulzivitu a zvyšuje schopnost koncentrace pozornosti. Méně známá je bakopa drobnolistá, která je hojně užívaná především na východě pro své příznivé účinky na lidský organismus. Zlepšuje koncentraci, pomáhá při nespavosti, a dokonce může fungovat i jako antidepresivum. Možností je tedy mnoho, stačí si jen vybrat.

Čtěte také: 

Díky skečnoutingu můžete v práci zvýšit pozornost podřízených až o 30 %

Proč je dobré dětem vyměnit traktor a Barbie za mandalu?

Co je lepší než psychoterapie? Relaxační tapety 

foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today