Z lékařských výzkumů vyplývá, že každý třetí dospělý jedinec buď nepřijímá dostatek hořčíku, nebo jej jeho tělo neumí uchovat. Víte, podle čeho poznáte, že vám tento důležitý prvek v těle chybí?

Nedostatek magnésia způsobuje nejprve nervozitu až hysterii, svalový třes i například poruchy vidění. Zvýší se i hladina tuků v krvi a právě proto se může dostavovat žaludeční nevolnost. Jeho přítomnost v organismu ovlivňuje funkce přibližně tří set enzymů. Podmiňuje výměnu energie v buňkách, potlačuje významnou měrou negativní účinky vápníku a solí, zvyšuje schopnost organismu využít bílkoviny, ovlivňuje srážlivost krve a v neposlední řadě udržuje fit naši paměť a myšlení. Jakékoli selhání v této oblasti tak může pravděpodobně souviset s jeho nedostatečným množstvím.

Spoustu lidí, kteří mají pestrý a vyvážený jídelníček, ani nenapadne, že by za jejich stavy mohla být právě absence magnésia. Některé osoby navíc mají celoživotně potíže s příjmem hořčíku a jeho uchováním v míře potřebné pro správné fungování těla. I když konzumují dostatek magnézia, jejich tělo ho stačí vyloučit víc než přijmout. Důležité je proto podávat jej společně s vápníkem v poměru 1:2 a zajistit také dostatek vitaminů E, C a B. 

Nejohroženější jsou ženy v menopauze

Ženy v menopauze by měly přijímat hořčík zejména s vápníkem dohromady.

Je prokázáno, že velké nebezpečí číhá na ženy v postproduktivním věku. Dle AquaLife Institutu studie hodnotící deficit hořčíku ve vybrané rizikové skupině žen potvrdila souvislost mezi nedostatkem hořčíku a rozvojem osteopenie až osteoporózy. Studie odhalila, že více než 40 % osteologických pacientek vykazuje známky nedostatku hořčíku – velmi významný deficit hořčíku byl shledán u 6 % pacientek, nedostatek středního stupně u 36 % pacientek. Průzkum tedy opět ukázal velké riziko nedostatku hořčíku v naší populaci, které je možné detekovat i jednotlivým měřením, bez dlouhodobého sledování. Výsledky studie jsou velmi cenné jako východisko pro doporučení k suplementaci hořčíku především dietním a pitným režimem.

Důsledkem deficitu hořčíku je nejen únavový syndrom a svalové křeče, ale i zvýšené riziko závažných civilizačních chorob, především srdečně cévních onemocnění, osteoporózy, metabolického syndromu nebo diabetu. Jednou z cest, jak se chránit před projevy nedostatku hořčíku, je pravidelné každodenní pití přírodní minerální vody bohaté na hořčík. Minerální voda se zvýšeným obsahem hořčíku je mimořádně vhodná pro pitný režim dospělých i dětí, zejména pak pacientů se sklonem k deficitu draslíku, kardiaků, hypertoniků a diabetiků.

Projezte se k hořčíku

Zaměřte se na konzumaci ořechů, banánů a avokáda. Patří mezi cenné zdroje.

Dopravit hořčík do těla lze vedle pitného režimu vyváženou stravou. Dostatečné množství hořčíku dodáme našemu tělu společně s celozrnnými obilninami, ořechy, luštěninami, zeleninou, ovocem a také nejrůznějšími semínky anebo bramborami. Mezi nejvydatnější zdroje hořčíku patří kakao, špenát, pomeranče, banány, sušené meruňky a datle. Z nápojů se mimo vody doporučuje grapefruitová a pomerančová šťáva, také červené víno nebo mrkvová šťáva. Z tepelně upravených pokrmů si zachovává dostatek hořčíku vařená čočka nebo hrách a rovněž bez soli vařené artyčoky. Z masa a ryb bychom se měli zaměřit na konzumaci candáta, tuňáka a kuřecích prsou. Z ořechů pak na kešu, piniová semínka, dýňová semínka a mandle.

Čtěte také:

Jste jen unavení nebo už se jedná o syndrom vyhoření? 

Zbavíme se nemocí, když se budeme otužovat?

Nemoci pocházejí z emocí, říká Zdenka Blechová

 

 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: AquaLife Institute