Spadli jsme na dno, ale bojujeme... První dva díly osmidílného dokumentárního cyklu filmů představily Nadace Sirius a portál Šance Dětem. První je o rodině Novákových, která se ocitla v azylovém domě v Husinci. Druhý je příběh Ludmily Mencnerové Ludwové, matky tří synů, která se musela sama vypořádat s tíživou finanční situací...

První videodokument nese název Bez domova. Novákovi žili poklidným životem. Otec tehdy jednoho dítěte se ale v 90. letech dostal za hranici zákona. Soudní spory se vlekly dvanáct let, nakonec za své jednání dostal podmínečný trest. Mezitím k první dceři přibylo pět sourozenců. Pak pan Novák přišel o práci. Nakonec celá rodina skončila na ulici.

Sociální pracovnice v tomto případě zafungovala příkladně, Novákovým doporučila azylový dům v jihočeském Husinci. Ten poskytuje zázemí celým rodinám. Novákovi se tak díky pomoci doslova odrazili ode dna.

Druhý videodokument se jmenuje I u nás mohou mít některé děti hlad. Ludmila Mencnerová Ludwová se do těžké životní situace dostala po rozvodu. Ze severní Moravy se neváhala přestěhovat do Ústí nad Labem, kde našla bydlení a mohla tam se třemi syny začít nový život. Nejdřív si však rodina prošla nepříjemným obdobím. Nebylo totiž v silách paní Ludmily, aby celou rodinu uživila sama. O pomoc si neřekla. Její synové se však svěřili faráři, u kterého ministrují. Rodina se tak setkala s obrovskou vlnou solidarity. Navíc dvě školou povinné děti dostaly díky všímavým učitelům od společnosti Women for Women obědy zdarma.

Příběhy naděje

Oba příběhy jsou příkladem toho, že když se lidé v institucích snaží efektivně pomoci a je při tom využito všech možných prostředků, cesta z bludného kruhu je reálná. Dokumenty o naději tak ukazují cestu těm, kteří podobné problémy řeší, ale i institucím, které v nich mohou najít inspiraci. Zároveň také upozorňují na rány, jež se budou hojit ještě dlouho.

Osm nejčastějších trápení

Podle projektové manažerky Šance Dětem Aleny Hechtové, která je autorkou scénářů i produkční videodokumentů, se portál – přestože každý problém je specifický – pokusil vytipovat osm nejčastějších trápení, která české rodiny a rodiče s dětmi přivádějí až na hranu sociálního vyloučení. „Jsou to dluhy, hrozba ztráty bydlení, nemoc, exekuce, domácí násilí, přestoupení zákona, nedostatek peněz v důsledku ztráty zaměstnání či absence alimentů od partnera,“ uvedla.

Na portálu Šance Dětem budou publikovány postupně až do konce letošního roku. Stojí za zamyšlení, v existenčním ohrožení se totiž můžeme ocitnout všichni.

Cyklus dokumentárních filmů se sociální tematikou navazuje na úspěšnou sérii videodokumentů (2014-2015), ve kterých bylo postupně představeno osm rodin se zdravotně postiženým dítětem.

 

Čtěte také: 

Jaké to je strávit pár dnů s bezdomovci? 

Lidé, kteří nezištně pomáhají, dostali první ocenění

Kuchařky bez domova otevřely jídelnu. Vaří samá zdravá jídla

 

foto: Šance dětem, Obědy pro děti, zdroj: Šance dětem