Poslední Mistrovství Evropy žen dokonce zaznamenalo takovou návštěvnost, že některé zápasy byly vyprodané. Užívej si sledování fotbalu s bonus pro nováčky od Betano.

Ženský fotbal v České republice zažívá v posledních letech velký nárůst popularity a zájmu veřejnosti. Jeho historie se u nás datuje až od roku 1985, kdy byla zřízena ženská reprezentace Československa, od roku 1993 již hráčky reprezentují samostatné Česko a ve stejném roce byla logicky zřízena i nejvyšší ženská soutěž samostatného státu. Naše reprezentace si ale zatím od svého vzniku nevede nijak úspěšně, mezi úspěchy není ani jeden start na Mistrovství světa či Evropy a ani účast na olympiádě. I přes doposud neúspěšnou minulost nabízí nynější situace optimističtější naděje do budoucna.

Stále v pozadí

Už i některé fotbalistky se u nás uživí pouze fotbalem a mohou se tak věnovat svému sportu naplno beze strachu, že nevydělají dost na chod své domácnosti. Problémem však stále zůstává, že profesionálních fotbalistek je u nás stále pramálo a většina je nucena mít druhou práci, která je časově natolik omezuje, že například nemohou stejně kvalitně regenerovat a dostatečně se tak nepřipraví na nadcházející trénink či zápas, ve kterém poté musí bojovat s větší únavou. To je ten největší rozdíl mezi západními fotbalovými mocnostmi a námi - ženy v prvních ligách se v zahraničí daleko častěji uživí pouze hraním fotbalu.

Rok od roku je stále více registrovaných mladých dívek a zdá se, že se daří přes kampaně postupně odbourávat stereotypy, které bránily společnosti přijímout ženský fotbal jako přirozenou součást sportovního spektra. 

Ženské větve fotbalových týmů jsou u nás v České republice často zanedbávány a v klubech je kladen daleko větší důraz na mužskou sekci, ženské týmy často trpí nedostatkem sponzorů a finančních prostředků, což ztěžuje jejich růst a rozvoj. Není se čemu divit, jelikož průměrná návštěvnost ženské nejvyšší fotbalové soutěže je pár desítek diváků a tak nelze očekávat, že bude klub schopen generovat dostatek financí na profesionální plat 30 fotbalistek. Další významnou bariérou, která souvisí s nedostatečnou podporou ze strany klubu, je nedostatek zázemí pro ženský fotbal. Ženské týmy často nemají k dispozici dostatečné tréninkové prostory a zázemí. Podmínky první ligy proto často připomínají zápas 1. A třídy. To ztěžuje kvalitní trénink a rozvoj hráček, což se negativně projevuje na celkové úrovni ženského fotbalu v České republice.

Navíc vůči ženskému fotbalustále existují předsudky a stereotypy. Mnoho lidí má stále představu, že fotbal je sport pro muže a že ženy by se měly věnovat jiným činnostem. To brání rozvoji ženského fotbalu v České republice - je spousta mladých holek, které mají fotbalové nadání, ale se sportem i přes svůj talent seknou, protože se bojí být jiné a protože jim okolí říká, že žena a fotbal nejde dohromady.

Nicméně jsou i pozitivní signály. Rok od roku je stále více registrovaných mladých dívek a zdá se, že se daří přes kampaně postupně odbourávat stereotypy, které bránily společnosti přijímout ženský fotbal jako přirozenou součást sportovního spektra. Přejme všem holkám, dívkám a ženám, co mají vášeň pro fotbal hodně štěstí a držme jim palce, ať můžeme v budoucnu být pyšni nejen na úspěchy naší mužské fotbalové reprezentace.

Související…

Muži při sportu s publikem podávají vyšší výkony. Ženy to mají naopak
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek